Supa miso este una dintre cele mai traditionale retete din bucataria japoneza si unul dintre preparatele cu care se formeaza meniul tipic japonez. Fiind un fel de mancare super simplu si rapid de preparat, se poate gati supa miso, cunoscuta si sub numele de misoshiru, la pranz, cina sau chiar intr-un mic dejun traditional japonez. Poate ca acestea din urma se ciocnesc cu bucataria occidentala pentru ca, pe langa faptul ca supele se mananca doar la pranz sau la cina, ele constituie un singur fel de mancare si nu ca acompaniament al altora , asa cum este cazul in cultura japoneza.
Pregatire
Mai intai, pregatiti bulionul dashi in cazul in care va decideti sa il faceti singur. Daca folositi pudra instant, dizolvati-o in apa si turnati supa rezultata intr-o oala si lasati sa stea pana se dizolva complet. Intre timp, si daca ati cumparat-o uscata, rehidratati alga wakame in apa si lasati-o sa se inmoaie cateva minute pana devine moale la atingere. Paralel cu acest proces, deschideti tofu si taiati-l cu grija in bucati destul de mici .
Bulionul dashi, algele marine si tofu sunt ingredientele cele mai caracteristice ale acestui preparat japonez
Dupa ce ai toate ingredientele gata de folosit, incinge bulionul de dashi pe care l-ai lasat gata la inceput la foc mediu si tine-l pe aragaz pana este aproape de fierbere. In continuare, ia o lingura, se toarna putin bulion intr-un bol si se adauga miso-ul incet, ca sa se dizolve si sa se amestece bine. Acest pas este important, astfel incat sa nu existe temelii sau bucati nedizolvate, asa ca fa-ti timp.
Odata ce miso-ul este bine amestecat cu bulionul dashi, turnati vasul in oala si apoi adaugati tofu si alga wakame rehidratata. Odata ce ati facut acest lucru, asigurati-va ca toate ingredientele sunt bine integrate si ca supa rezultata este fierbinte. La final, se serveste in boluri individuale si se adauga deasupra putina ceapa primavara, arpagic sau praz. Gata!
Intensitatea aromei supei va depinde de cantitatea si tipul de miso pe care il folositi, asa ca idealul este sa incercati amestecul in vasul separat unde este recomandat sa amestecati acest ingredient cu bulionul. Pe de alta parte, exista diferite tipuri de miso si, desi cel mai comun este albul , puteti opta pentru alte soiuri care se caracterizeaza prin culoarea lor, precum hatcho miso, care are un ton inchis, aproape negru. Retineti ca cu cat miso-ul este mai inchis, cu atat aroma finala va fi mai intensa, asa ca alegerea va depinde de gustul personal.
Aceasta reteta de supa miso este potrivita pentru vegetarieni sau vegani , deoarece nu contine ingrediente de origine animala, dar accepta variatii si ingrediente care nu sunt. In general, nu veti avea probleme sa obtineti tot ce aveti nevoie pentru a face acest preparat tipic japonez, dar este recomandat sa cumparati ingredientele din magazinele asiatice.
Aceasta reteta traditionala si binecunoscuta se face prin dizolvarea misoului, un condiment aromatizant din boabe de soia, cereale si sare de mare, toate fermentate cu ciuperca koji, intr-un bulion de peste si alge marine (bulion dashi), si puteti adauga tofu, ciuperci, alte alge marine si ceapa primavara sau praz. Daca iti lasa gura apa la aceasta descriere si te-ai hotarat sa prepari acest fel de mancare tipic japonez , tine cont ca va trebui sa creezi alte doua garnituri, un bol de orez alb si altul de legume, pentru ca experienta culinara sa fie completa. si astfel experimentati gustul unui adevarat meniu japonez.