Conceptul de emisiune talk show a fost pentru prima data introdus in televiziunea americana in 1951, primul prezentator al unei asemenea emisiuni fiind Joe Franklin. Cele mai longevive asemenea emisiuni sunt The Late Late Show, o emisiune Irlandeza, si The Tonight Show, care a schimbat mai multe nume de-a lungul existentei sale. Acest gen de emisiuni nu sunt realizate in mod exclusiv la televiziuni, ci sunt disponibile si pe undele radio. Au devenit extrem de populare in intreaga lume, devenind un mediu de propagare, mai obiectiv sau mai subiectiv, dupa caz, al ideilor si ideologiilor oaspetilor din emisiune.

Emisiunea de televiziune sau la radio in care o persoana sau un grup de persoane dezbat subiectele propuse de gazda emisiunii intr-un timp alocat poarta numele de talk show. In unele genuri de astfel de emisiuni, numarul de invitati poate fi mai mare daca toti sunt pusi la curent sau au experienta in problema sau subiectul pus in discutie in timpul emisiunii. Alte tipuri de astfel de emisiuni au un singur invitat care isi pune in evidenta munca si realizarile sau ofera informatii cu privire la aria sa de expertiza in relatie cu un subiect de discutie. Exista si astfel de emisiuni de discutie in care telespectatorii pot lua legatura telefonica in direct si pot pune intrebari invitatilor din platou sau pot sa isi exprime parerea cu privire la subiectul discutiei. Exista un numar mare de formate de emisiunie de acest gen.

Printre cei mai cunoscuti prezentatori de talk show din lume se numara: Oprah Winfrey, Steve Allen, Gay Byrne, Jack Parr, Ed Sullivan, Jay Leno, Rush Limbaugh si Mosunmola Abudu. De cele mai multe ori prezentatorii acestui gen de emisiuni au devenit vedete in urma popularitatii emisiunilor lor. Si in Romania exista acest gen de emisiuni si vedetele aferente formate in cadrul lor. Printre acestia sunt mentionati: Mihai Gadea, Robert Turcescu, Gabriela Vranceanu Firea, Alessandra Stoicescu, Dan Grecu, Radu Tudor, Andreea Cretulescu, Cristi Tabara, Stelian Tanase, Mircea Dinescu si Ion Cristoiu.

Emisiunile de talk show pot avea teme si concepte diferite. In ultimii ani, emisiunea de gen tabloid a avut un mare succes si a iesit mai mult la rampa, insa si cele in care se discuta politica sunt urmarite. In categoria emisiunilor de tip tabloid din America sunt incluse The Jerry Springer Show, The Tonight Show, Ellen sau The Oprah Winfrey Show. In acest gen de emisiuni au loc interviuri cu celebritati in care sunt dezvaluite secrete din vietile acestora si sunt povestite intamplari din vietile oamenilor, se face apel la bunavointa oamenilor prin prezentarea cazurilor umanitare si se promoveaza ultimele proiecte ale vedetelor. Asemenea emisiuni in Romania care pastreaza mai mult sau mai putin formatul sunt Happy Hour, Agentul VIP, Cancan TV, Drept la Tinta, Acces Direct, Un show pacatos, s.a. In aceste emisiuni romanesti, un accent mai mare este pus pe scandalurile ce inconjoara lumea mondena.

Emisiunile de tip talk show politic au o mai mare rezonanta in spatiul romanesc deoarece majoritatea televiziunilor sunt detinute de persoane din mediul politic romanesc sau sunt influentate de acestea. In general, formatul acestor emisiuni include prezenta unuia sau mai multor invitati cu care gazda emisiunii interactioneaza si porneste o discutie pe o anumita tema politica. In emisiunea Sinteza zilei, moderata de Mihai Gadea, sunt de obicei discutate evenimentele de pe piata politica si/sau culturala din ziua emisiunii. In emisiunea 100% a lui Robert Turcescu se realizeaza un interviu cu un singur invitat pe emisiune, iar in cazul emisiunii La ordinea zilei, moderate de Dana Grecu si Radu Tudor, sunt discutate evenimentele petrecute in ultimele ore ale zilei.

Emisiunile talk show de dimineata prezinta un format fresh, care are rolul de a da energie si trezi oamenii pentru o noua zi. Emisiuni precum Draga mea prietena sau Neata cu Razvan si Dani prezinta invitati din sfera mondena sau culturala romaneasca, avand musai si un loc pentru preparate culinare. Dimineata se citeste si horoscopul, sunt aduse informatii cu privire la sanatate, nutritie, frumusete si viata. Discutiile dintre gazde si invitati sunt mult mai relaxate, iar invitatii speciali au momente in care interpreteaza melodii in timpul emisiuni.

De orice fel ar fi ele, emisiunile de talk show sunt profitabile. Fie ca sunt difuzate dimineata, dupa amiaza sau seara tarziu, acestea au un target de audienta pe care in mare parte reusesc sa il atinga. Detalii picante din viata vedetelor, subiecte de mare interes dezbatute de oameni politici, invitati care isi prezinta viitoarele proiecte – toate aceste subiecte sunt interesante pentru o mare patura de oameni care a adus popularitatea emisiunilor in care se discuta. Cum oamenii vor dori intotdeauna sa fie pusi la curent cu ce se mai intampla in lume, in Romania, in mediul politic sau in showbiz, emisiunile de gen talk show vor avea priza la public pe termen nedefinit.