Cand ne gandim la produsele de sezon, aproape intotdeauna ne uitam la calendarul fructelor si legumelor, dar si celelalte grupe de alimente au cel mai bun sezon al lor. Acum este cel mai bun moment pentru a incepe sa savurati unul dintre crustaceele vedete ale coastelor noastre, scoica din Galicia , o delicatesa de sarbatori.
Scoicile pot fi savurate in multe moduri diferite, de la pur si simplu la gratar la umplute si gratinate in propria coaja; ca aperitiv sau ca parte a unui sos suculent; in preparate din paste sau tocanite cu fructe de mare… Pentru ca nimeni sa nu ramana fara idei, selectionam astazi sapte retete cu scoici cu o nota aparte care ne amintesc de ce este un fructe de mare care triumfa mereu.
Scoica este o molusca bivalva care poate avea dimensiuni cuprinse intre 10 si 15 cm, cu o greutate variabila a carnii interioare. Cand este sezon este proaspat, cu coaja si corali , pe care il putem folosi in aceeasi reteta sau rezerva pentru alt preparat. Se vand si congelate, de multe ori doar cu carnea.
In tara noastra ne putem bucura de sezonul scoicilor din Galicia , care de obicei incepe la sfarsitul lunii noiembrie si ajunge exact la timp pentru a profita de el de Craciun. Se distinge de alte soiuri europene prin faptul ca are o invelis superioara mai plata, cu margini ondulate care ies usor din balvea inferioara si o culoare rosiatica care este de obicei fara pata.
Sapte retete cu scoici
1. Scoici la gratar cu apa de rosii cu menta si lime
- Ingrediente pentru 2 persoane .6 scoici fara coaja, 250 g rosii coapte, 15 ml ulei de masline extravirgin, 1 lamaie, 4 frunze de menta, icre de chef, piper negru si sare.
- Elaborare . Taiati rosiile spalate si puneti-le intr-o strecuratoare deasupra unui bol. Adaugati un praf bun de sare si amestecati fara nicio delicatete. Lasam sa stea 30-45 de minute, amestecand din cand in cand, pana ies sucurile. Strangeti bine la sfarsit, incercand sa nu luati seminte sau piele ramasa. Carnea scoici la gratar fara coral. Se incinge putin ulei intr-o cratita buna sau o tigaie antiaderenta si se adauga molustele asezonate in prealabil cu sare si piper. Gatiti la foc mediu-mare pentru cateva minute, intoarceti si gatiti inca 30-60 de secunde. Acoperiti fundul unei fantani cu apa de rosii. Distribuiti scoici si adaugati cateva picaturi de ulei de masline, suc de lamaie, frunze de menta si icre de chefal.
2. Carpaccio de scoici cu citrice
- Ingrediente pentru 2 persoane . 30 g ulei de masline extravirgin, 15 g otet de orez, 1/2 lamaie, 1/2 portocala, 1 bucata de ghimbir, 300 g carne scoica, 1 rosie, seminte de susan, sare.
- Elaborare. Radem ghimbirul, jumatatea de lime si jumatatea de portocala cu o razatoare fina. De asemenea, stoarcem sucurile de la lime si portocale. Intr-un castron, amestecati uleiul de masline extravirgin, otetul de orez, 1/2 lingurita coaja de lime, 1/2 lingurita coaja de portocala, 1/4 lingurita de ghimbir ras, 1 lingurita de suc de lamaie si 1 lingurita de suc de lamaie portocaliu. Se bat cu tije metalice pana se emulsioneaza. Scoatem coralii de pe scoici si ramanem doar muschiul pe care il feliem marunt. Asezati feliile de scoici pe o farfurie mare si stropiti cu vinegreta. Se da la frigider si se lasa la marinat o ora. Curata o rosie si taie-o in sferturi. Scoateti semintele cu ajutorul unei lingurite si taiati rosia in cuburi mici. Scoateti scoica din frigider si lasati-o sa se raceasca.
3. Risotto cu sparanghel din Navarra si coral scoici
- Ingrediente pentru 4 persoane . 9 sparanghel din Navarra, 9 corali scoici, 250 g orez carnaroli, 1/4 ceapa, 1 strop de vin alb, 400 ml bulion de legume, 100 ml bulion de sparanghel din conserva, branza parmersan si arpagic tocat.
- Elaborare . Incepem prin a toca ceapa si o calim cateva minute in cratita cu putin ulei. Adaugati orezul si lasati-l sa-si schimbe culoarea in timp ce amestecati. Se adauga vinul alb si se lasa sa se evapore, amestecand mereu continuu. Se caleste usor coralul intr-o tigaie timp de un minut si se taie sparanghelul in bucati de aproximativ 1 cm, rezervand galbenusurile pentru decor. Adaugam bulionul de legume amestecat cu bulionul de sparanghel, incorporandu-l putin cate putin in orez si lasand sa se absoarba inainte de a mai adauga putin. Cand ne mai ramane foarte putin bulion adaugam sparanghelul si coralii ca sa se fiarba in ultimele doua-trei minute. Terminam prin adaugarea cativa fulgi de parmezan, stropind cu arpagic tocat si asezand galbenusurile.
4. Spaghete negre cu scoici si parmezan crocant
- Ingrediente pentru 6 persoane . 500 g spaghete negre, 60 g parmezan ras, 1 ceapa alba sau mov, 6 scoici mari, 400 ml lapte evaporat, sare, piper negru si ulei de masline extravirgin.
- Elaborare. Taiem 12 patrate de aproximativ 8 cm de hartie de pergament. Distribuim parmezanul ras pe sase dintre ele in forma circulara. Acoperim cu celelalte si coacem la microunde, la putere medie, timp de 45 de secunde. Scoatem si rezervam. Pentru sos se toaca ceapa brunoise, se incinge putin ulei intr-o tigaie si se caleste la foc foarte mic. Intre timp scoatem coralii de pe scoici si ii tocam marunt. Adaugati-le in ceapa, amestecati si gatiti la foc mediu cateva minute.Adaugati laptele evaporat in tigaie, asezonati cu sare si piper si gatiti timp de 10 minute la foc mic. Fierbeti spaghetele conform instructiunilor producatorului. Scoicile le facem si la gratar, dupa ce le-am uns si condimentat, la foc mediu-mare cam 2 minute pe fiecare parte. Scurgeti spaghetele, amestecati bine cu sosul si serviti. Decorati cu o scoica sau doua si un parmezan crocant la servire.
5. Paine prajita de scoici gratinate pe ardei confiati
- Ingrediente pentru 3 persoane . 9 scoici, 3 felii de paine, 1 ardei rosu mare, ulei de masline, 3 linguri de sos de maioneza.
- Elaborare . Taiati trei felii foarte lungi de paine, facand taieturi oblice. Scoicile la gratar, astfel incat sa se caramelizeze usor si lasati deoparte. Pentru a face ardeii confiati, taiati-i fasii si puneti-i intr-o cratita cu ulei din belsug, lasandu-i la fiert la temperatura scazuta timp de o ora, fara sa se rumeneasca. Apoi le scurgem si le taiem patrate. Transferati ardeii intr-o cratita, adaugati o lingura de zahar si o lingura de apa si gatiti-i pana incep sa se topeasca, formand un fel de dulceata. Preincalziti cuptorul la 230 de grade si prajiti painea. Pune pe fiecare paine prajita cate o lingura de ardei si trei scoici, acoperindu-le cu o lingura de maioneza. Coaceti pana se formeaza o crusta aurie si serviti imediat.
6. Scoici umplute in stil copil Julia
- Ingrediente pentru 2 persoane . 2-4 scoici (depinde daca o sa le servim ca fel principal sau ca fel principal), 2 linguri de unt, 1/2 ceapa dulce, 1 ceapa, 1 catel mic de usturoi, 1 lingurita de ulei de masline , 1 frunza de dafin, 1 lingurita amestec de ierburi de Provence, 1 pahar de vin alb, branza gratinata, putin pesmet, piper negru si sare.
- Elaborare. Separat, se toaca ceapa dulce si ceapa ceapa in cuburi mici. Tocati si catelul de usturoi. Topim 1 lingura de unt intr-o tigaie si adaugam ceapa la foc mic. Gatiti aproximativ 5 minute, fara a-l lasa sa se rumeneasca. Adaugati esalota si catelul de usturoi, fierbeti cateva minute. Scoateti si rezervati. Uscati bine scoicile si indepartati coralii, pe care ii vom toca. Condimenteaza si faina usor. Topiti cealalta lingura de unt si lingurita de ulei intr-o tigaie si rumeniti scoicile pe ambele parti la foc mare pentru cateva minute. Adaugati coralii taiati, ceapa, frunza de dafin si ierburile. Se acopera cu vin, se reduce focul si se acopera. Lasam la fiert aproximativ 10 minute, pana scade. Scoateti dafinul si distribuiti umplutura in cojile curate. deasupra cu branza, putin pesmet si un praf de unt. Coaceti in cuptor in acest moment.
7. Scoici cu armare
- Ingrediente pentru 5 persoane . 5 scoici de scoici sau cinci recipiente asemanatoare din portelan sau din sticla care pot fi folosite la cuptor. 5 scoici frumoase, 10 creveti, 10 midii, 2 linguri de faina, 50 g unt, 1/2 pahar lapte 1/2 pahar bulion de peste.
- Elaborare. Separam coralul de scoici si taiem muschiul alb in doua discuri. Curatati crevetii si scoateti intestinul pentru a-i lasa curati. Gatiti midiile, scoateti-le din coaja si tocati-le, rezervandu-le. Strecuram apa de la gatirea scoiilor si o pastram daca nu avem bulion. Sarim scoicile si le scoatem punandu-le in cochilie pe care le vom avea foarte curate. Se calesc crevetii, se adauga faina si se amesteca pana se prajesc. Se adauga putin lapte si se amesteca, lasand sa se absoarba. Continuam pana s-a terminat laptele si continuam cu bulionul sau cu apa de la fiert midiile. Cand s-a ingrozit se adauga sare dupa gust, se adauga midiile tocate, se da in clocot pentru ultima data si se intinde crema peste scoici. Se presara putin pesmet si se gratina 6 minute la 230°C.