Sunt multe ingrediente care, desi erau folosite anterior in bucatariile altor tari, acum au intrat cu forta si fac parte din multe dintre retetele pe care le pregatim, nu doar pentru cofetarie, ci si in preparatele sarate. Acesta este si cazul creme fraiche, un produs care acum se gaseste obisnuit pe rafturile oricaruia dintre supermarketurile noastre.
Astazi vom afla ce este creme fraiche, originea sa si, de asemenea, cum o putem face acasa, urmand cativa pasi simpli.
Ce este crema fraiche?
Creme fraiche este un tip de crema fermentata din regiunea Normandia a Frantei . In el, culturile bacteriene sunt folosite pentru a produce acid lactic din lactoza, care ii confera un gust caracteristic usor amar si ii creste vascozitatea. Aroma sa variaza in functie de tipul de bacterie folosita pentru fermentarea cremei, dar si de timpul in care se lasa la fermentat si chiar de nivelul initial de grasime pe care il contine crema.
Initial a fost un produs care a fost produs pur si simplu lasand crema sa se odihneasca in caldura amiezii , atunci bacteriile naturale au inceput sa se inmulteasca, acidificand si ingrosand crema.
Dupa cum este logic, creme fraiche realizata la nivel industrial este facuta din smantana pasteurizata din motive de siguranta alimentara, in care se inoculeaza una sau mai multe tulpini de bacterii sigure care vor fi cele care produc fermentatia pentru obtinerea acesteia.
Cu un procent mare de grasime, intre 30 si 40% , este de culoare alba, cremoasa la textura, onctuoasa si, de asemenea, mai putin acida decat alte tipuri de creme fermentate. Il putem gasi in doua versiuni, una mai groasa numita in Franta epaise si una mai usoara numita fleurette .
Cum se foloseste creme fraiche?
Creme fraiche are o aroma usor de nuca si unt , ceea ce o face o potrivire perfecta atat pentru mancaruri dulci, cat si sarate.
In cofetarie se foloseste in principal pe fructe proaspete, clatite, fursecuri, inghetata si pentru a insoti prajituri si produse de patiserie.
In bucataria sarata il putem folosi pentru a da un finisaj cremos si usor acid ciorbelor, sau pentru a da corpul sosurilor si cremelor, intrucat are proprietatea ca nu se rupe la incalzire. Tot ca parte cremoasa in aperitive si gustari, deci este o crema foarte versatila pe care o putem folosi in multe preparate.
Cum se prepara crema frage de casa
Putem gasi creme fraiche pe suprafetele mari de alimente din zona frigorifica alaturi de caramizi cu smantana si unt, dar este si foarte usor de facut acasa singuri pentru ca avem nevoie doar de doua ingrediente si putina rabdare.
Pentru a ne pregati creme fraiche de casa vom avea nevoie de 250 de mililitri de smantana lichida cu un continut minim de grasime de 35% si doua linguri de unt la temperatura camerei sau zer, numit si zara.
Se toarna smantana intr-un bol de sticla si se adauga cele doua linguri de unt . Amestecam bine pana vedem ca untul s-a dizolvat in crema. Trecem acest amestec intr-un recipient care este de preferinta din sticla cu capac, dar niciodata din aluminiu sau alt metal reactiv.
Acoperim oala cu o bucata de hartie tare de bucatarie si o legam ca sa nu se descopere. Lasati vasul sa se odihneasca intr-un loc cald timp de 12 pana la 24 de ore, cu o temperatura aproximativa intre 20 si 25 de grade . Odata ce il vedem gros si cremos, il dam la frigider deja inchis cu un capac ermetic. Odata pregatita si refrigerata, aceasta creme fraiche de casa va rezista oriunde de la o saptamana la zece zile.