In cadrul varietatii mari de cereale pe care trebuie sa le includem in preparatele noastre, fulgii de ovaz se remarca prin continutul ridicat de fibre, grasimile bune si micronutrientii in cantitati mari. Din acest motiv, astazi trecem in revista proprietatile sale si va spunem de ce si cum sa ii includeti intr-o dieta sanatoasa .

Proprietatile ovazului

Fulgii de ovaz, ca toate cerealele, sunt un aliment bogat in carbohidrati, dar in plus, in acest caz particular gasim o proportie mare de proteine, fibre si grasimi nesaturate pe care nu le putem rata.

Ofera doar 95 Kcal per portie si este o sursa de vitamine si minerale valoroase de care organismul nostru are nevoie pentru a functiona corect. De exemplu, concentreaza o proportie mare de calciu, potasiu, magneziu, fier si fosfor si ofera, de asemenea, vitamine din complexul B in cantitati mari.

De parca nu ar fi de ajuns, fulgii de ovaz trebuie sa ne ofere antioxidanti foarte puternici precum vitamina E sau seleniul si reprezinta o sursa naturala de prebiotice care ajuta la ingrijirea florei intestinale.

Este una dintre cerealele cu cele mai multe fibre, deoarece are in jur de 10 grame la 100 de grame si dintre grasimile sale se remarca acizii grasi mononesaturati si polinesaturati , care ajuta la reducerea colesterolului rau si la cresterea colesterolului bun in organismul nostru.

Dupa cum putem vedea, fulgii de ovaz sunt plini de atribute bune de care nu putem sa nu le profitam in dieta noastra.

De ce sa includeti fulgi de ovaz in dieta dumneavoastra obisnuita

Daca nu esti celiac si tolerezi glutenul, ovazul este o cereala care iti poate oferi beneficii valoroase, printre care poate promova sanatatea cardiovasculara prin imbunatatirea profilului lipidic din organism datorita grasimilor sale bune si poate ajuta, de asemenea, la controlul organismului. greutate datorita continutului ridicat de fibre si a puterii sale mari de satie.

Pe de alta parte, este o cereala ideala pentru persoanele cu diabet zaharat sau rezistente la insulina, deoarece datorita continutului ridicat de fibre se absoarbe lent si nu ridica brusc nivelul glicemiei din organism.

Mineralele si vitaminele sale ingrijesc sistemul nervos si muscular , motiv pentru care este o cereala foarte valoroasa pentru sportivi, si este totodata un mare aliat al tranzitului intestinal corect si ajuta la prevenirea sau inversarea constipatiei.

Poate fi inclus perfect intr-o dieta pentru a pierde in greutate , deoarece ofera un volum mare, putine calorii per portie si nutrienti buni pentru organism.

In fine, nu putem sa nu spunem ca antioxidantii si prebioticele sale au grija de apararea organismului nostru si ne ajuta sa prevenim tot felul de boli precum si sa pastram buna functionare a organismului.

Din toate aceste motive, poti include fulgi de ovaz in dieta ta obisnuita si sa nu ratezi beneficiile acesteia.

Cele mai bune alternative pentru a consuma fulgi de ovaz

Fulgii de ovaz sunt o cereala foarte versatila pe care o putem folosi nu doar in preparate dulci, ci si in preparate sarate, de exemplu, pentru a acoperi hamburgerii sau pentru a forma o crusta crocanta pe carne.

Unele dintre cele mai bune alternative pentru a consuma fulgi de ovaz sunt:

  • Ca parte a unei paini in care reusim sa reducem indicele glicemic si sa crestem puterea de satiere a preparatului sau ca ingredient in briose sau fursecuri, pentru a obtine dulciuri mai sanatoase.
  • Alaturi de fructe proaspete ca intr-un muesli bricher elvetian, care permite o mai buna utilizare a mineralelor si vitaminelor sale, deoarece acidul fructului favorizeaza absorbtia acestuia in organismul nostru.
  • Pentru a obtine dulciuri sanatoase precum fulgi de ovaz si trufe de ciocolata sau batoane de fulgi de ovaz si migdale care pot inlocui perfect dulciurile din comert.
  • Ca inlocuitor pentru pesmet ca parte a hamburgerilor sau pentru panerea carnii, pestelui si legumelor, care va adauga multe fibre la retete.

Dupa cum putem vedea, exista mai multe optiuni de a gati cu ovaz si de a realiza mancaruri hranitoare, gustoase, cu o textura buna folosind aceasta cereala.

Il poti include la micul dejun, ca gustare de dupa-amiaza, la pranz, ca desert sau ca parte a unei gustari sanatoase de consumat intre mese.

Desi nu este o cereala potrivita pentru celiaci , cei care nu au intoleranta la gluten pot beneficia foarte mult de includerea acesteia in dieta obisnuita. Si tu, mananci des fulgi de ovaz?