Maioneza sau sosul de maioneza este pentru multi un aliment de baza esential in bucatarie, baza multor retete si un dressing delicios pentru nenumarate preparate si mancaruri. In varianta sa originala abia contine doua ingrediente, dar putem prepara si o lactona bogata sau maioneza fara oua , ideala pentru cei care sufera de alergii sau pentru a reduce riscurile de oua crude.

Vara este momentul in care toxiinfectiile alimentare cresc in mare masura din cauza problemelor generate de manipularea proasta a oualor crude , unul dintre cele mai riscante ingrediente in gatitul acasa. Pentru a fi mai siguri sau pur si simplu pentru ca nu o putem consuma, lactoza este alternativa perfecta, care admite si laptele fara lactoza.

Pregatirea este foarte simpla si rapida. Putem folosi un blender din sticla, un robot de bucatarie sau un robot de bucatarie, insa clasicul blender de mana sau minipimer este cel mai practic instrument pe care il avem de obicei cu totii acasa. Poti folosi uleiul pe care il preferi, combinand un ulei mai bland de masline sau de floarea soarelui daca nu vrei o maioneza tare, desi acasa ne place cu un extra virgin bun.

Incepand cu 100 ml lapte vom obtine o portie buna de maioneza, care poate fi crescuta cu usurinta cu ochi daca este necesar. Lactona nu da cu greu probleme, este foarte usor sa corectezi textura si volumul adaugand treptat mai mult lapte si/sau ulei pe masura ce mergi.

Asigurati-va ca laptele este la temperatura camerei. Puneti in paharul blenderului sau intr-un recipient cilindric similar si puneti blenderul atingand fundul. Bateti fara sa-l miscati aproximativ 20 de secunde, la viteza mica , pentru a incepe sa-i dea volum.

Adaugati uleiul de masline putin cate putin, in fir, fara a opri batutul. Tineti bratul masinii pe partea de jos fara a-l misca pana cand incepe sa se emulsioneze si sa creasca. Va veni o vreme cand uleiul va ramane la suprafata; apoi continuati sa bateti dar ridicand si coborand mixerul , pentru a ajuta la emulsie.

Continuati putin cate putin adaugand mai mult ulei pana obtineti textura dorita . Adauga sarea si eventualele arome, cum ar fi un strop de otet, suc de lamaie, piper sau un strop de mustar. Mai bate putin pentru a incorpora totul bine.

Daca dorim mai multa cantitate sau a fost foarte gros, putem adauga mai mult lapte si bate din nou; la fel cu uleiul. Pastrati intr-un recipient curat si ermetic la frigider pana cand este gata de servire.

Cu ce ​​sa insoteasca lactonesa

Maioneza fara oua sau lactoza poate fi folosita ca orice alta versiune a acestui sos clasic -si captivant-. Savoarea este practic aceeasi iar textura poate fi ajustata dupa gust in functie de nevoile noastre. Acasa ne place sa inmuiam crudites de legume asa cum facem cu hummus, de exemplu ridichi, castraveti, betisoare de morcov sau ardei. Este, de asemenea, un acompaniament delicios pentru legumele prajite sau la gratar si, bineinteles, peste, crustacee, cartofi si tortilla fierte.

Il putem folosi ca baza pentru salata ruseasca, oua de diavol, salata de cartofi in stil german sau ca tartinat pe sandviciuri si sandviciuri. Posibilitatile sunt aproape nesfarsite cu acest sos, tot fara oua.