Capitala Frantei este unul dintre cele mai populare orase din lume. Si a fost de multa vreme. Dovada in acest sens este ca a crescut in 2018 drept cea mai apreciata destinatie – atat la nivel mondial, cat si in Europa. Milioane de turisti aterizeaza an de an pentru a se bucura de splendoarea sa mitica. Ai putea petrece o viata intreaga explorand Parisul si sa nu o termini. Are totul. Monumente si cladiri minunate, istorie interesanta, restaurante excelente, Sena, parcuri si gradini mari…

Dar, fara indoiala, una dintre cele mai inevitabile propuneri este oferta culturala . Vorbim despre un oras care are peste 150 de muzee . Se spune curand. Inaugurat in 1793, nava amiral este Muzeul Luvru , un simbol international al artei . Pe cei 210.000 de metri patrati sunt expuse aproximativ 35.000 de lucrari, dintre care 7.000 sunt picturi si aproximativ 380.000 de obiecte si antichitati . Adica, facand un calcul aproximativ, sa vedem tot ce ne-ar trebui cam patru zile cu noptile lor respective. Dar, din moment ce majoritatea dintre noi nu avem acest timp, am sa va explic cum sa profitati la maximum de timp si sa faceti o vizita in aproximativ doua ore .:

Cum sa ajungi rapid la Luvru

Acest muzeu este situat in cartierul Tuileries , in districtul 1 (arrondismentul 1, in franceza), in inima Parisului. Este unul dintre cele mai mici cartiere si se intinde intre zona Operei si Sena si ajunge la Luvru pana la Place de la Concorde. Aici a trait multa vreme regalitatea si astazi este una dintre cele mai luxoase parti ale orasului.

In general, cel mai bine este sa faceti o plimbare la muzeu. Dar totul depinde de unde te afli. Daca sunteti departe, puteti merge cu metroul : cea mai apropiata statie este Palais Royal-Musee du Louvre pe liniile 1 si 7. Sau si varianta de autobuz functioneaza foarte bine : liniile care pot fi luate sunt 21, 24, 27 , 39, 48, 68, 69, 72, 81 si 95. Ajunsi acolo, marea piramida de la intrare este un semn sigur ca ai ajuns la Luvru.

Cea mai apropiata statie de Muzeul Luvru este Palais Royal-Musee du Louvre pe liniile 1 si 7

Putina istorie

Luvru nu a fost intotdeauna o galerie de arta. Inainte a fost o fortareata medievala si mai tarziu un palat regal , maiestuosul Palais du Louvre. Cetatea a fost construita datorita faptului ca regele Felipe Augusto a construit-o in secolul al XIII-lea. A fost in 1793 , la scurt timp dupa Revolutie, cand Conventia Revolutionara a transformat resedinta regala intr-un muzeu , aparand principiul fundamental al egalitatii, unde arta a incetat sa mai fie o bucurie exclusiva a elitelor si a claselor bogate pentru a-si deschide portile tuturor. publicul in general.

In 1989 , acum 30 de ani, a fost inaugurata piramida de sticla si aluminiu de la intrare, opera arhitectului Ieoh Ming Pei . Pentru cine nu stie, are aceleasi proportii ca si piramida egipteana a lui Keops -21,34 metri inaltime- si este insotita de trei mai mici. Astazi este o emblema si a devenit intrarea principala in muzeu.

Evitati cozile

Acum, primul avertisment este ca daca vrei sa faci economie de timp la intrarea in muzeu, este indicat sa eviti accesul prin piramide. Multi oameni, din inertie, folosesc acel pas, dar cozile sunt de obicei insuportabile. Trebuie sa va ganditi ca sunt cozi pentru controlul de securitate care sunt folosite ulterior pentru a ajunge la casele de bilete. Nu este exagerat sa spunem ca in acea transa se poate pierde o ora sau mai mult. Pentru a evita acest inconvenient, muzeul are alte intrari secundare : Galerie du Carrousel si Porte des Lions sunt doua dintre ele.

Sugestia mea este varianta Carrousel (Rue de Rivoli), un centru comercial subteran anexat muzeului, pe care cobori niste scari urmand indicatii foarte clare catre Luvru. Un alt sfat este sa cumperi biletele in avans , deoarece atunci cand treci de control si intri inauntru, mai trebuie sa cumperi biletele, ceea ce inseamna mai multa asteptare (apropo, la casa de bilete sunt 15 €, online sunt € 17).

Miercuri si vineri seara

Pentru inceput, trebuie sa va amintiti ca in prima duminica a fiecarei luni , intre martie si octombrie , nu trebuie sa platiti niciun ban pentru a intra in muzeu. Da, este gratuit si, ca urmare, veti gasi o multime de oameni care se plimba prin muzeu. Mult. Economisesti bani , dar nu timp . De asemenea, este convenabil sa excludem zilele de marti , iar motivul este clar: va fi inchis .

De aceea propunerea mea este sa mergeti miercurea sau vineri , deoarece in acele zile ramane deschis pana la 21:45 (in restul saptamanii se inchid la 18). Este surprinzator cat de clar este Luvru dupa ora 20:00. In plus, exteriorul cladirii iluminate este o priveliste destul de mare.

Tur rapid al Luvru

Adevarul este ca este foarte greu sa stabilesti o ruta prin Luvru. Si cu atat mai putin pentru a face acelasi traseu rapid. Dupa cum am subliniat mai devreme, vorbim despre un spatiu imens. Are 4 etaje, 3 aripi – Richelieu, Sully si Denon-, peste 300 de camere, 403 sali, 10.000 de trepte si 14,5 kilometri de coridoare. Este o lume nesfarsita si modul de planificare a unei vizite depinde de gusturile artistice ale fiecaruia… Daca va place lumea antica, sau istoria Egiptului, sau picturile pictorilor flamanzi.

Colectia Luvru include si lucrari din Egipt.

De fapt, au fost create mai multe rute pe baza afinitatilor fiecaruia. Chiar si asa, va propun o amenajare de la parter pana la al doilea cu o selectie a celor mai reprezentative lucrari ale muzeului si a celor mai apreciate de vizitatorii acestuia.

Tur ghidat da sau nu?

Exista multe dezbateri pe aceasta tema. Unii sunt pentru, altii impotriva. Cred ca este o alegere buna daca ceea ce iti doresti este sa dedici doua ore vizitei. Ai o versiune in spaniola si cu care, in plus, poti sari peste cozi (acces prioritar). Dupa cum spuneam mai devreme, exista trasee tematice , ghidate de experti in arta , specializati in Mona Lisa sau Codul lui Da Vinci.

O alta optiune este un tur ghidat daca calatoriti cu copii , deoarece are itinerarii special concepute pentru familii, cu anecdote amuzante, curiozitati despre artisti si lucrarile lor, sau fapte misterioase despre muzeu.

Parter: „Venus de Milo”

Sala lui Napoleon este punctul de unde incepe turul. De acolo, trebuie sa mergeti la parter , zona in care sunt expuse o parte din culturile antice grecesti, romane, egiptene, etrusce si alte culturi orientale. In ordinea prioritatilor, ar trebui sa se opreasca in fata Venus de Milo (110 i.Hr.), sculptura in marmura alba de doi metri inaltime care o reprezinta pe zeita Afrodita (Venus pentru romani).

Silueta in forma de „S” si armonia ei demonstreaza talentul sculptorului de a transfera anatomia unei femei pe piatra. La acest etaj trebuie evidentiat si Codul lui Hammurabi (1750 i.Hr.), un tabel al legii inscris pe o coloana de bazalt. O alta lucrare uimitoare este The Winged Bulls of Khorsabad (721-725 i.Hr.), o figura colosala apartinand Imperiului Asirian.

Planta 1: La Gioconda de Da Vinci

Lasam parterul in urma si intram in domeniul picturii si artelor decorative. Si imediat, in aripa Denon, este expusa ceea ce este poate cea mai vazuta lucrare din istoria artei: La Gioconda (1503-1513), sau Mona Lisa , marea vedeta a muzeului . Mitica jumatate de zambet al marelui artist Leonardo Da Vinci. Aceasta este ultima dintre lucrarile sale si cea in care duce tehnica sfumato (neclara) la cea mai buna versiune.

Pe langa Mona Lisa, doua picturi esentiale sunt Liberty Leading the People , de Delacroix, care ii arata pe Parisul ridicandu-se in arme impotriva reformelor lui Carol al X-lea (apropo, nu pune in scena, asa cum se spune adesea, un episod al Revolutiei Franceze). Nunta de la Cana de Veronese si Victoria inaripata din Samotracia sunt alte doua lucrari care urmeaza sa fie plasate in fruntea listei de vizite.

Etajul 2: Vermeer si „The Lacemaker”

Artisti flamand, olandezi, francezi si germani sunt expusi la ultimul etaj al Luvru. Rubens, Durer, Ingres, Cezanne sau Van Gogh. Dar printre maestri exista un maestru, marele maestru al luminii, Veermer , ale carui panze The Astronomer si The Lacemaker (1669) nu trebuie ratate pentru lume. Veermer a portretizat scene si personaje obisnuite in intimitatea sarcinilor lor zilnice, cu un tact, sensibilitate si forta care depasesc privirea noastra.

Mezanin: „Caii lui Marly”

In sfarsit, si daca aveti ceva timp, la mezanin exista piese foarte interesante precum Caii lui Marly , o sculptura comandata de regele Ludovic al XIV-lea lui Guillame Coustou , care a fost inspirat de statuile antice romane – ele simbolizeaza lupta dintre om si natura calului nestapanit – si a facut o treaba de maiestrie in marmura de Carrara . Si aici merita sa aflati despre propriul trecut al muzeului, deoarece ramasitele castelului medieval si ale vechiului palat pot fi vazute in pavilionul Ceasului .

Picnic in gradina Tuileries

Iesind din muzeu, exista o buna oportunitate de a va plimba prin Gradinile Tuileries (Jardins des Tulleries) si de a bea o bautura. Este prima gradina publica din oras. Numele Tuileries deriva din cuvantul francez tuile, care inseamna „tigla”, deoarece locul respectiv a fost ocupat anterior de fabrici de tigla. Acolo multi parizieni tind sa-si intinda fetele de masa pe gazon, sa-si scoata branzeturile, vinurile si alte alimente si sa se bucure de un picnic traditional la apus. Daca calatoriti vara (din 21 iunie pana pe 25 august), aveti in vedere ca exista un targ cu tarabele de bumbac, clatite si o mare roata Ferris, un carusel si diverse atractii.

Gradinile Tuileries sunt un spatiu foarte popular pentru turisti.