Vindecarea tendinitei nu este imposibila, insa situatia se poate complica daca nu se iau masurile corespunzatoare pentru dezumflarea tendonului. Un rol cheie este odihna si reabilitarea.

Vindecarea tendinitei poate dura mult timp. Aceasta boala este o  inflamatie a tendonului care provoaca umflare si durere, necesitand un proces de recuperare care poate necesita reabilitare . Simptomele pe care le provoaca sunt de obicei foarte enervante si afecteaza calitatea vietii celor care sufera de ele. Cel mai rau lucru este ca in unele cazuri devine cronica si repetitiva.

Se estimeaza ca intre 60 si 70% dintre oameni au suferit tendinita la un moment dat in viata . Cauza principala este suprasolicitarea tendoanelor, astfel ca sportivii si sportivii sunt cei mai expusi. Desi afecteaza orice tendon, este mai frecvent la nivelul umerilor, coatelor, incheieturilor, genunchilor si calcaielor .

Fapte despre tendinita

Tendoanele sunt structuri fibroase care unesc muschiul cu osul . Functia sa principala este de a lega, de a contribui la miscare si de a oferi flexibilitate. Tendinita este un proces inflamator acut  care determina modificari structurale ale tendonului.

Principalul simptom al tendinitei este durerea, cu toate acestea, caracteristicile acesteia vor depinde de regiunea afectata. In plus, oamenii pot raporta oricare dintre urmatoarele manifestari clinice:

  • Dificultate la efectuarea anumitor miscari.
  • Fisuri articulare.
  • Umflarea zonei afectate , uneori cu caldura si roseata.
  • Bombare in tendon.

Tendinita apare din cauza suprasolicitarii sau leziunilor musculare . Cu toate acestea, varsta joaca si ea un rol, deoarece tendoanele isi pierd elasticitatea pe masura ce imbatranesc si uneori degenereaza. Exista, de asemenea, unele patologii care provoaca acest tip de inflamatie, cum ar fi artrita si diabetul.

In multe cazuri, aceasta problema se datoreaza practicilor sportive sau activitatilor fizice efectuate necorespunzator . Daca unii muschi devin mai puternici decat altii, acest lucru duce la tendoanele slabe. Lucrarile care necesita miscari repetitive cresc, de asemenea, riscul de inflamatie .

Folosirea excesiva in munca de birou provoaca tendinita la incheieturi

Cele mai comune tipuri de tendinita

Aceasta patologie nu se prezinta intotdeauna in acelasi mod. In mod similar, fiecare site de prezentare are caracteristicile sale care il fac specific cu semne si simptome specifice. Cele mai frecvente tipuri de tendinita sunt urmatoarele:

  • Calcaiul: afecteaza in mod specific calcaiul lui Ahile , care leaga partea din spate a piciorului cu osul calcaneului. Oricine il poate obtine si provoaca dureri severe atunci cand stati in varful picioarelor sau cand mergeti.
  • Mana: principala sa caracteristica este durerea intensa care apare la deschiderea si inchiderea mainii . Este tipic celor care desfasoara anumite activitati ale membrelor superioare precum cataratul.
  • Incheietura mainii: este experimentata ca durere la maini sau incheieturi  , care iradiaza de obicei catre antebrat. In zilele noastre, apare foarte frecvent datorita utilizarii continue a tastaturilor si mouse-urilor.
  • Cot: apare la cei care trebuie sa faca multa forta cu bratele ca jucatorii de tenis. Se manifesta ca durere intensa in partea anterioara sau posterioara a cotului.
  • Umar: duce la durere la miscarea bratelor. Este foarte frecventa la persoanele peste 40 de ani si la cei care practica mult exercitii fizice care compromit aceasta zona.

Cat dureaza vindecarea tendinitei?

Nu se poate spune cu exactitate cat timp dureaza vindecarea tendinitei. Aceasta depinde de zona afectata, de severitatea acestei anomalii si de ingrijirea aplicata pentru a o depasi. In nici un caz nu se reface spontan .

Tendinita usoara dispare de obicei in doua pana la trei zile, dupa sfatul medicului. Cea mai frecventa recomandare este sa pastrati zona afectata linistita si sa aplicati gheata timp de 20 de minute  la fiecare trei ore. Analgezicele sunt uneori prescrise in cazul in care durerea este greu de suportat, precum si ridicarea membrului afectat atunci cand este culcat.

Confruntat cu dureri si inflamatii foarte intense, fara remisie in urmatoarele trei zile sau cu prezenta unui click in articulatie, este important sa mergi la medic. Este posibil sa fie necesare unele injectii numite infiltratii sau sa fi aparut vreo complicatie care sa duca la evaluarea optiunii chirurgicale.

Severitatea tendinitei poate dura cateva saptamani sau chiar luni pentru a se vindeca. Un factor determinant este grija aplicata. Odihna zonei afectate este esentiala, dar este si convenabil sa faci miscari usoare pentru ca tendonul sa nu devina foarte rigid.

Kinetoterapie este una dintre tehnicile folosite in reabilitarea tendinitei

Vindecarea tendinitei este o sarcina lunga

Este foarte important sa vindeci complet tendinita, deoarece daca nu se face, pot aparea probleme pe termen lung. Daca inflamatia persista o perioada lunga de timp, exista riscul de noi leziuni si poate aparea chiar si o ruptura de tendon.

Dupa recuperare, va fi necesar sa se ia masurile necesare pentru a preveni inflamarea din nou a tendonului . Printre cele mai frecvente recomandari se numara incalzirea inainte de a face orice activitate sportiva si exercitarea tuturor muschilor pentru a creste forta si flexibilitatea.

Este bine sa evitati miscarile repetitive care pot suprasolicita muschii . Daca se desfasoara aceste tipuri de actiuni, fie pentru practica fizica, fie pentru munca, este indicat sa se introduca pauze de odihna si recuperare.