Apar atatea intrebari in timpul sarcinii! Nu mai stim ce este bine pentru bebelus si ce nu. In alimentatie exista cateva reguli care trebuie respectate in timpul sarcinii pentru a asigura o buna dezvoltare a bebelusului. O intrebare pe care si-o pun multe femei este: pot manca carne cruda cand sunt insarcinata?

Pentru inceput vom vedea daca poti sau nu consuma carne cruda in timpul sarcinii, apoi iti vom explica riscurile legate de consumul lor si in final iti vom indica cateva precautii pe care ar trebui sa le iei.

Poti manca carne cruda cand esti insarcinata?

Probabil ca in timpul sarcinii ai chef sa mananci crustacee. Dar poti manca carne cruda in timpul sarcinii? Raspunsul este NU, nu poti manca carne cruda in timpul sarcinii, deoarece exista riscul de infectie legat de consumul lor.

Care sunt riscurile consumului de carne cruda in timpul sarcinii si ce sa faci daca ai facut-o deja?

Riscurile consumului de carne cruda in timpul sarcinii

Daca consumati carne cruda in timpul sarcinii, sunteti expus riscului de a contracta listerioza. Este o boala legata de bacteria Listeria , care este prezenta, printre altele, in peste, moluste, crustacee, in carnea insuficient gatita si in branzeturile facute cu lapte crud. Listerioza poate provoca o infectie la mama, care se va manifesta prin febra si dureri de cap. Dar poate fi grav si pentru copil, provocand o infectie sau, in cel mai rau caz, travaliu prematur. Trebuie sa stiti totusi ca riscul in Franta este scazut, asa ca nu trebuie sa va alarmati.

Ce sa faci daca ai mancat carne cruda in timpul sarcinii?

In primul rand, nu trebuie sa va faceti griji prea mult: riscul de infectare cu Listeria in Franta este scazut. Daca tocmai ai citit articolul nostru si ai mancat carne cruda in timpul sarcinii, nu-ti pierde calmul. Anuntati medicul dumneavoastra cand puteti. Ar trebui sa fii atent, pe parcursul celor doua luni de la consum, la prezenta unor simptome precum febra si dureri de cap. Daca se intampla acest lucru, ar trebui sa faceti un test de sange pentru a cauta prezenta Listeria. Daca acest lucru este confirmat, ar trebui sa luati antibiotice.

Ce masuri de precautie ar trebui sa luati pentru a putea consuma crustacee?

Crustaceele trebuie consumate intotdeauna cu moderatie in timpul sarcinii. Consumul acestuia furnizeaza importante vitamine, iod, minerale si oligoelemente in aceasta perioada. Limitati-va consumul de peste si crustacee la doua ori pe saptamana pentru a nu ingera prea mult mercur, deoarece acest lucru ar putea interfera cu dezvoltarea corecta a sarcinii. Puteti manca carne cruda in timpul sarcinii, dar numai daca sunt gatite (minim 70°C) pentru a va asigura ca Listeria a fost distrusa. Poti manca moluste si crustacee doar daca sunt bine fierte.

Molustele crude care pot fi consumate in timpul sarcinii sunt stridiile, cu conditia sa fie foarte proaspete si sa provina dintr-un incubator bine identificat.

Nu recomandam consumul de fructe de mare crude: crustacee crude si crustacee crude sau insuficient gatite, sushi, scoici si midii crude. Nu mancati crustacee care au fost gatite si refrigerate anterior. Cumparati intotdeauna fructe de mare proaspete si gatiti-le singur. Aruncati crustaceele care nu se deschid dupa gatire.

Concluzie

Se recomanda sa nu consumati carne cruda in timpul sarcinii. Veti evita o infectie cu Listeria.