Fie ca ai ajuns la aceasta varsta, fie ca ai trecut de aceasta, observi ca procesul de a ramane insarcinata este din ce in ce mai complicat. Si acest lucru se datoreaza faptului ca multe femei se axeaza pe cariera in prima parte a vietii si mai putin pe familie, pe nasterea unui bebelus. Si situatia materiala joaca un rol important pentru intarzierea aparitiei unui copil in familie, de aceea tot mai multe femei asteapta momentul oportun pentru a avea un copil.

Oricare ar fi motivul, nasterea unui copil la o varsta inaintata poate fi mai greu de realizat. Fertilitatea este foarte importanta in aceste cazuri. Femeile cu varsta intre 18-35 de ani sunt mai fertile decat femeile trecute de aceasta varsta. Explicatia e simpla: celulele incep sa imbatraneasca, inclusiv ovulele si sistemul reproducator. Este posibil ca uterul sa nu mai reactioneze cum trebuie si ovulului fecundat sa ii fie mai greu sa se prinda de peretii uterului. Iar acest lucru face ca sarcina sa fie imposibila. Mai mult, problemele de fertilitate sunt mai frecvente si apar mult mai devreme la femei decat la barbati.

Dupa o anumita varsta, fertilitatea scade drastic. Dupa 40 de ani femeile raman mult mai greu insarcinate, chiar daca se ajuta de tratamente de fertilitate sau fertilizare in vitro. In plus, la aceasta varsta riscul ca sarcina sa fie una extrauterina creste destul de mult, iar complicatiile pot fi dure. Tot acum este perioada in care majoritatea femeilor intra la menopauza, care inseamna practic incetarea productiei ovulelor, deci imposibilitatea unei sarcini.

O data cu inaintarea in varsta, complicatiile pot fi mai grave. Intervine oboseala, stresul, factori care pot provoca chiar si avorturi spontane. De aceea, o femeie insarcinata trecuta de 35 de ani trebuie mult mai des controlata si mai strict supravegheata de catre medic pentru a preveni anumite boli precum diabetul gestational sau hipertensiunea arteriala. Unul dintre cele mai mari riscuri cu care se poate confrunta o femeie insarcinata dupa varsta de 35 de ani este nasterea unui copil cu sindromul Down. Insa acest lucru poate fi depistat inca din a treia luna de sarcina, cu ajutorul unui screenig prin amniocenteza. Un alt aspect important este faptul ca nasterea se va face doar prin operatie de cezariana, deoarece exista riscul ca sangerarile sa fie mai abundente.

In ceea ce priveste cresterea fertilitatii exista mai multe variante: fie tratamente hormonale, fie fertilizarea artificiala. Tratamentele hormonale au rolul de a ajuta ovulatia, pe cand fertilizarea (sau inseminarea) artificiala consta in introducerea spermatozoizilor in trompele uterine de catre medic pentru a ajuta intalnirea acestora cu un ovul. O alta metoda este fertilizarea in vitro, unde medicul specialist va recolta ovule si spermatozoizi si va incerca fecundarea ovulului in afara organismului mamei. O data ovulul fecundat acesta se introduce in cavitatea uterina pentru a se fixa de peretii uterului. Insa aceasta metoda nu este tocmai sigura, si chiar daca ovulul a fost fecundat este posibil ca uterul sa-l respinga, nefacand posibila o viitoare sarcina. O metoda mai noua, insa care a prins amploare in ultimii ani, este folosirea unei mame surogat care sa duca sarcina la bun sfarsit. Bebelusul va fi al tau, atat din punct de vedere genetic, cat si legal, daca veti semna inainte de inseminare un acord bilateral.

Toate aceste metode trebuiesc discutate cu medicul tau pentru a fi sigura ca decizia pe care o vei lua impreuna cu partenerul este cea mai potrivita pentru voi. Doar medicul te poate ajuta in problema fertilitatii si iti poate raspunde la toate intrebarile legate de anumite proceduri sau complicatii care pot aparea.