Pentru unele femei, menopauza poate fi o etapa binevenita in viata lor. Aparand in medie in jurul varstei de 51 de ani, menopauza inseamna ca menstruatia s-a oprit complet timp de cel putin 12 luni.

In total, menopauza poate dura in medie sapte ani. Uneori, poate dura mai mult timp.

In afara de absenta menstruatiei, menopauza implica o serie intreaga de efecte asupra organismului. Unele dintre ele pot fi incomode (bufeuri!), in timp ce altele pot trece neobservate.

Aflati exact cum va poate afecta menopauza corpul, precum si unele dintre cele mai comune simptome.

Efectele menopauzei asupra organismului

Estrogenul si progesteronul sunt principalii hormoni feminini legati de reproducere. Cand functia ovariana scade odata cu varsta, ovulatia nu are loc in mod regulat. Acest lucru duce la menstruatii neregulate sau lipsite.

In cele din urma, ovarele inceteaza cu totul sa ovuleze, iar menstruatia se opreste complet. Acest lucru duce la niveluri mai scazute de productie de estrogen si progesteron de catre ovare.

Ati intrat oficial la menopauza cand aveti 12 menstruatii pierdute la rand. Aceasta etapa naturala a vietii incepe de obicei la mijlocul anilor 40 pana la mijlocul anilor 50 si poate dura cativa ani.

In timp ce menopauza inseamna ca nu vei mai avea menstruatie si nu mai poti ramane insarcinata, scaderea estrogenului are si alte cateva efecte asupra organismului.

Sistem reproductiv

In timp ce menstruatia s-ar putea sa se fi schimbat in ultimii cativa ani in timpul perimenopauzei, nu atingeti menopauza din punct de vedere tehnic pana cand menstruatia lunara nu s-a oprit complet. Aceasta inseamna ca corpul tau inceteaza sa produca oua pentru fertilizare.

Fara varsarea unui ou nefertilizat in fiecare luna, nu mai exista menstruatie.

Menopauza poate afecta si alte parti ale sistemului reproducator. Cand nu mai treceti prin cicluri lunare, este posibil sa nu aveti nicio ingrosare a mucusului cervical spre mijlocul ciclului, un simptom care adesea semnifica ovulatia.

Uscaciunea vaginala generala si lipsa libidoului pot aparea si in timpul menopauzei, dar acestea nu trebuie sa fie permanente. Un lubrifiant eliberat fara prescriptie medicala poate ajuta.

Ob-ginecul dumneavoastra va poate ajuta, de asemenea, sa gasiti alte modalitati de a va creste apetitul sexual daca experimentati acest efect de la menopauza.

Sistemul endocrin

Sistemul endocrin include hormonii responsabili de reproducere. Printre acestea se numara hormonii legati de menopauza sau, in acest caz, lipsa acestora: estrogen si progesteron.

Bufeurile sunt printre cele mai discutate efecte ale menopauzei. Acestea apar din cauza lipsei de estrogen. Ele pot dura si cativa ani dupa menopauza.

Bufeurile provoaca senzatii de caldura brusca, impreuna cu pielea inrosita si transpiratie. Ele pot aparea brusc la orice ora din zi sau din noapte. Acestea pot dura doar cateva secunde sau cateva minute la un moment dat.

Schimbarile stilului de viata sunt extrem de importante in prevenirea si gestionarea bufeurilor. Aceasta poate include evitarea cofeinei si a bauturilor fierbinti.

Tehnicile de mindfulness, cum ar fi meditatia si hipnoza, pot ajuta si la atenuarea bufeurilor.

Menopauza determina corpul tau sa rezerve mai multa energie, ceea ce inseamna ca nu vei arde calorii si grasimi la fel de usor. Acest lucru poate duce la cresterea in greutate. Femeile aflate la menopauza sunt, de asemenea, mai predispuse la cresterea in greutate in jurul liniei mediane.

Sistem nervos

Menopauza va poate afecta starea generala de spirit. S-ar putea sa te simti fericit si sa te placi cu tine intr-o zi, dar apoi sa cobori in urmatoarea.

Este posibil sa aveti, de asemenea, schimbari de dispozitie care cauzeaza iritabilitate. Este important sa va consultati medicul daca continuati sa experimentati anxietate sau depresie peste cateva saptamani. Menopauza poate fi un declansator al depresiei.

Somnul poate fi, de asemenea, provocator in timpul menopauzei. O scadere a estrogenului poate provoca bufeuri si transpiratii nocturne care va tin treaz noaptea. Aceste efecte fac, de asemenea, dificil sa adormi.

Din motive necunoscute, se spune ca menopauza afecteaza memoria. Pierderea memoriei este mai frecventa odata cu varsta, dar nu este clar daca exista o conexiune stricta cu menopauza sau daca o alta cauza subiacenta poate fi in joc aici.

Sistemul imunitar si excretor

O scadere a nivelului de estrogen poate duce, de asemenea, la scurgerea vezicii urinare, numita si incontinenta. S-ar putea sa descoperi ca urinezi mai des sau cand razi, te antrenezi sau stranuti. De asemenea, urinarea frecventa poate interfera cu somnul.

Sistemul cardiovascular

Estrogenii exercita un efect cardioprotector asupra organismului, iar nivelurile mai scazute de estrogen pot creste riscul de boli cardiovasculare. Nivelurile mai scazute de estrogen afecteaza, de asemenea, colesterolul din organism, ceea ce ar putea creste riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. Medicul dumneavoastra va poate recomanda terapia de substitutie hormonala pentru a contracara unele dintre aceste modificari.

Sisteme osoase si musculare

Menopauza face ca oasele tale sa-si piarda densitatea. Acest lucru va poate creste riscul de fracturi osoase. Femeile aflate la menopauza prezinta, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta osteoporoza.

O pierdere de masa musculara in timpul menopauzei poate sa apara, de asemenea, cu o rata mai mare decat inainte. Articulatiile tale pot deveni, de asemenea, rigide si dureroase. Exercitiile fizice regulate pot ajuta la reducerea pierderii densitatii osoase si a masei musculare. De asemenea, poate reduce simptomele durerii articulare.