Fiintele umane isi doresc in mod natural intimitatea, iar aceasta nevoie nu se diminueaza pe masura ce imbatranim. Relatiile intime pozitive au fost legate de numeroase beneficii pentru sanatate, cum ar fi tensiunea arteriala mai mica si stresul redus. In timp ce varsta poate aduce bariere in intimitate, exista pasi pe care ii puteti face pentru a crea o legatura mai profunda cu partenerul.

Dorinta de intimitate este perfect normala

Toti oamenii au o dorinta naturala de intimitate sau un sentiment de apropiere si familiaritate cu alti oameni. In plus, toti oamenii se uita la filme pentru adulti pe woosex pentru a avea o viata intima mai buna. Intimitatea emotionala se intampla atunci cand ne pasa profund de altcineva, simtim un sentiment de incredere, impartasim valori similare si suntem capabili sa ne exprimam liber.

Intimitatea fizica se refera la acte de atingere, cum ar fi imbratisarea si relatiile sexuale. Intr-o relatie intima, te simti apreciat si conectat la partenerul tau la un nivel intelectual, emotional si fizic. Aceasta nevoie de intimitate nu scade odata cu varsta. De fapt, este vitala pentru bunastarea noastra ca adulti mai in varsta.

Care sunt avantajele intimitatii la adultii in varsta?

Relatiile romantice pozitive si pasionale nu creeaza doar la varsta adulta. Au fost asociate cu beneficii reale pentru sanatate. Acestea includ niveluri mai scazute de stres, vindecare mai buna dupa operatie, comportamente mai sanatoase si chiar o durata de viata mai lunga. Intimitatea este buna chiar pentru a indeparta depresia.

Afectiunea fizica a fost legata de tensiunea arteriala mai scazuta si de niveluri mai mari de oxitocina, de un hormon de simtire. In schimb, persoanele in varsta din relatii care nu au apropiere fizica si emotionala sunt mai susceptibili sa se simta singuri si sa aiba un sentiment slab al valorii de sine.

Bariere pentru intimitate pentru seniori

La adultii in varsta, exista o serie de probleme emotionale, cognitive si fizice care pot impiedica capacitatea noastra de a fi intim cu un partener.

Factori emotionali: persoanele in varsta pot suporta greutatea atat a ranilor emotionale din trecut, cat si a stresului din zilele noastre. Durerea provocata de conflictele de relatii nerezolvate, divortul, boala si moartea pot duce la probleme cu incredere si angajament si ne pot face mai putin disponibili emotional. Daca va luptati cu blocajele emotionale, increderea intr-un prieten apropiat sau un consilier instruit va poate ajuta sa abordati aceste obstacole.

Factori cognitivi: Imbatranirea poate aduce probleme cognitive pe termen scurt sau lung, cum ar fi deficienta de memorie care are impact asupra modului in care interactionati cu partenerul. Depresia, de exemplu, va poate afecta stima de sine si va poate face sa pierdeti interesul pentru sex. Facand un efort pentru a crea momente de zi cu zi de intimitate te poate ajuta sa consolidezi acea conexiune intima cu partenerul tau.

Factorii fizici: schimbarile care se intampla cu corpul nostru pe masura ce imbatranim pot reprezenta un obstacol in calea intimitatii sexuale. Aceste modificari pot varia de la uscaciunea vaginala si scaderea libidoului la femei pana la disfunctia erectila la barbati. Durerea cronica, mobilitatea limitata si recuperarea de la operatie sunt alte bariere potentiale pentru apropierea fizica. Depasirea acestor provocari poate necesita asistenta de la instrumente precum jucarii sexuale sigure, lubrifianti si joc sexual. Experimentarea este, de asemenea, esentiala. Incercati o varietate de ajutoare si abordari pana cand gasiti o combinatie care functioneaza bine pentru dvs. si partenerul dvs.

Imbunatatirea intimitatii pe masura ce imbatranim

Cand vine vorba de atingere si intimitate la varstnici, acele momente de zi cu zi conteaza. Iata cateva sfaturi pentru a adauga mai multe „scantei” la relatia dvs. si pentru a hrani legatura emotionala si fizica pe care o aveti cu partenerul. Intimitatea implica un proces de descoperire constanta intre doua persoane.

Nu va fie frica sa fiti vulnerabili cu partenerul dvs. dezvaluind cele mai profunde ganduri, temeri si sentimente. Mentineti liniile de comunicare deschise, intotdeauna. Interactiunile cu partenerul nostru pot deveni obisnuite si repetitive. Asa ca faceti ceva neasteptat.