Cand esti intr-o relatie, diferenta dintre grija si control poate fi o linie foarte fina, ceea ce face dificila diferenta dintre cele doua. In timp ce grija autentica provine dintr-un loc de abnegatie si iubire, comportamentul de control provine de obicei dintr-un loc de resentimente sau nesiguranta. Acest tip de comportament manipulator are de obicei o poveste ascunsa si pot iesi la suprafata lucruri mai putin placute daca nu iesi din acea situatie cat mai repede.

Deci, cum poti spune cand comportamentul partenerului tau este motiv de ingrijorare?

 1. El creeaza „reguli” pentru tine care nu se aplica pentru el insusi. Ar putea vrea sa-i trimiti un mesaj cand iesi sau sa stai vineri. Poate ca nu vrea sa vorbesti cu fostii tai… dar va merge inainte si va face fara scuze exact aceleasi lucruri.
 2. Nu te va lasa sa vorbesti cu prietenii tai. Este important ca amandoi sa mentineti relatii sanatoase cu prietenii vostri, astfel incat sa nu ajungeti intr-o relatie codependenta. Nu ar trebui sa existe niciun motiv pentru care partenerul tau sa nu doreasca sa-ti vezi prieteni, asa ca daca te obliga sa nu-i mai vezi, acesta este un motiv sigur de ingrijorare.
 3. Te verifica excesiv. Este placut sa aveti partenerul dvs. sa va trimita un mesaj rapid pentru a va asigura ca va bucurati de noaptea cu prietenii sau pentru a va asigura ca ati intrat in siguranta la serviciu dupa o dimineata geroasa. Dar daca trebuie sa urmareasca constant miscarile tale – si se supara pe tine daca nu raspunzi – este putin cam mult.
 4. Te face sa eziti sa nu fii de acord cu el. Dezacordurile fac parte dintr-o relatie sanatoasa bazata pe o buna comunicare, asa ca, daca va simtiti constient de faptul ca nu sunteti de acord cu el, exista sanse mari sa existe o manipulare emotionala.
 5. El urmareste activitatea ta pe retelele sociale. Din cand in cand, cu totii curizam paginile de Facebook ale partenerului nostru (de obicei, nu intentionat!), dar atunci cand partenerul tau monitorizeaza pagina ta pentru a se asigura ca nu incalci niciuna dintre „regulile” lui, este ridicol. S-ar putea sa-ti ceara sa nu vorbesti cu o anumita persoana sau sa postezi un anumit tip de continut… orice ar fi, e prea departe.
 6. Isi pierde cumpatul din cauza lucrurilor marunte. Daca se supara cand incalci una dintre „regulile” lui arbitrare sau arunci in aer orice lucru minor disproportionat, nu stii niciodata de ce este capabil. Chiar daca vitriolul lui se limiteaza la izbucniri verbale, asta tot nu o face in regula.
 7. Ii deranjeaza distractia pe care o ai fara el. Acest lucru poate parea inofensiv, dar daca este acceptat prea des, poate duce la pierderea independentei si chiar a prietenilor. Adesea, el va gasi scuze precum „Nu ai sunat suficient” sau „M-am simtit ignorat”, dar ceea ce spune cu adevarat este „Faci ceva independent si nu-mi place sa simt ca nu sunt in parte. controlul asupra ta.”
 8. El nu este niciodata de vina. Dar tu esti mereu. Chiar si o intalnire care a mers prost la serviciu pare sa fie vina ta. Dar daca faci o greseala, el nu te va lasa sa o uiti.
 9. Iti face complimente indoielnice. „Oh, tunsoarea aia chiar arata bine – sunt socata.” De obicei, un partener care controleaza are o stima de sine scazuta sau te supara, ceea ce ii face foarte dificil sa faca complimente autentice. Obiectivul lui este adesea sa-ti reduca stima de sine, asa ca atunci cand iti face complimente, de obicei exista si o insulta mascata acolo.
 10. Se strica cand iei atitudine. Daca il confrunti, incepe sa intre in panica. Acesta este adesea momentul in care poate fi cel mai manipulator, deoarece te implora sa nu-l parasesti si face sa para ca actiunile lui au fost rezultatul cat de mult ii pasa.
 11. Nu mai stii ce vrei. Prietenii si familia ar putea incepe sa se intrebe despre relatia voastra din ingrijorare si nici macar nu mai stiti ce doriti. Stii ca in adancul sufletului nu esti fericit, dar ai fost convins de partenerul tau ca nu este vina lui. De fapt, s-ar putea sa te faca sa crezi ca el este singura ta sursa de fericire.

Uneori, partenerul tau poate sa nu realizeze ca simti ca esti controlat si, daca acesta este cazul, ai putea sa-i comunici, astfel incat sa puteti incepe sa lucrati impreuna la unele dintre aceste probleme. Cu toate acestea, daca nu crezi ca poti vorbi cu partenerul tau, atunci acesta este un semn destul de bun ca esti intr-o relatie de control. Daca credeti ca sunteti, va rugam sa contactati prietenii si familia pentru sprijin.