Astazi traim cufundati intr-un fel de globalizare gastronomica gratie internetului si retelelor de socializare, care ne permite sa descoperim tot felul de produse de oriunde in lume. Cu toate acestea, inainte imi amintesc ca eram familiarizat cu cutia tipica de Golden Syrup din cauza faptului ca l-am vazut in filme sau la televizor si este o adevarata icoana britanica .

Am o slabiciune pentru acest tip de ambalaj, metalic si cu designul sau original care ramane neschimbat de-a lungul deceniilor si cred ca acesta a fost primul impuls care m-a facut sa cumpar prima cutie cu ani in urma cand l-am gasit intr-un magazin alimentar. . Dar ce este de fapt Golden Syrop?

Un produs care dateaza din secolul al XIX-lea

Siropul de aur sau siropul de aur este un produs atasat denumirii marcii, asa cum este mentionat pe ambalaj: Lyle’s Golden Syrup . Astazi, parte a grupului Tate & Lyle, compania initiala a fost numita dupa Abraham Lyle & Sons, fondatorul rafinariei originale de zahar in 1881. Marca pretinde ca este una dintre cele mai vechi din lume de astazi.

Fabrica lui Abraham Lyle a inceput sa produca un sirop gros, de culoare deschisa , ca parte a procesului de rafinare a zaharului. Botezati ca Goldie („de aur”), au inceput sa-l vanda in recipiente de lemn magazinelor alimentare din toata Londra. Siropul lipicios a devenit rapid faimos, iar cererea a crescut.

In 1883 a fost creat logo-ul original, faimosul leu, desi oarecum derutant, printre albinele inca in uz astazi, iar numele produsului a fost inregistrat oficial ca „Golden Syrop”. Curand a inceput sa fie comercializat in cutia sa metalica caracteristica si iconica, care a ramas aproape neschimbata de-a lungul timpului, odata cu ruperea celui de-al Doilea Razboi Mondial care a fortat provizoriu utilizarea cartonului in schimb.

Siropul auriu s-a raspandit in casele britanice, devenind un aliment de baza extrem de popular. Faima ei a ajuns in apartamentele regale, in asa fel incat regele George al V-lea a acordat sigiliul regal care inca poarta marca si il certifica ca furnizor al monarhiei.

Siropul de aur azi

De-a lungul anilor, brandul s-a adaptat noilor vremuri, crescand ca afacere si crescandu-si productia, care incetul cu incetul a inceput sa se raspandeasca in intreaga lume. Desi au ramas fideli produsului original, au incorporat in catalogul lor si alte soiuri, precum melasa neagra sau siropurile pentru deserturi.

In ceea ce priveste ambalajul sau, este clar ca cutia de metal nu este tocmai cel mai practic recipient, dar valoarea sa de icoana britanica populara face parte din identitatea sa. De aceea, astazi se comercializeaza o versiune a cutiei originale impreuna cu alte recipiente adaptate prezentului , cum ar fi sticla de plastic cu dozator mult mai convenabil de utilizat.

In 2007, compania a primit certificarea oficiala din Guinness Book of Records ca fiind cel mai vechi produs comercial cu ambalajul original , iar in 2008 a sarbatorit 125 de ani de existenta. La noi devine din ce in ce mai usor sa gasesti acest sirop, in magazinele cu produse din import, magazinele specializate in produse britanice sau in sectiile gourmet ale marilor hipermarketuri.

Caracteristicile siropului de aur

Golden Syrop este un sirop gros, lipicios, cu o culoare chihlimbar auriu si o textura neteda. Consistenta sa este la jumatatea distantei dintre miere si siropul de artar, nu este foarte groasa dar nici foarte lichida. Este rezultatul procesului de rafinare a zaharului din trestie.

Produsul original nu contine aditivi si este potrivit pentru vegetarieni, celiaci si intoleranti la lactoza . Nu contine grasimi, dar este evident foarte caloric, deoarece este alcatuit practic din zaharuri, deci nu este potrivit pentru diabetici.

Cutia originala este metalica si contine 454 g de sirop. Culorile sale sunt foarte caracteristice, cu fondul verde, decorul clasic in filigran alb si aurul mare care domina sigla principala. Imaginea care incadreaza numele este leul mentionat mai sus, care reprezinta un pasaj din Vechiul Testament : „de la cel puternic a venit dulceata”. Asa cum albinele au primit miere de la leu, cutia lui Lyle contine un dulce in interior.

Sfaturi pentru a-l folosi in bucatarie

Utilizarile Golden Syrop pot fi comparate cu cele ale mierii sau ale oricarui alt produs similar, precum siropul de artar, avand in vedere ca are o aroma diferita. Acest sirop lasa o aroma usor prajita , care aminteste de caramel dar intr-un mod mai subtil, fara rezistenta oarecum excesiva pe care o are melasa de trestie.

Poate fi consumat direct si, de fapt, a fost un produs utilizat pe scara larga de generatii de britanici la micul dejun. Se poate combina cu fulgi de ovaz, fructe proaspete, clatite, vafe, sau chiar cu biscuiti si paine prajita.

Prefer sa-l folosesc ca ingredient la coacere. Exista cateva retete britanice si australiene care necesita utilizarea specifica a siropului de aur, precum biscuitii Anzac, si este perfect pentru a inlocui siropul de porumb care este atat de des folosit in cofetarie in Statele Unite si care are o reputatie atat de proasta. .

In unele preparate specifice, de exemplu in retetele de caramele si alte dulciuri asemanatoare, acest produs este utilizat deoarece, datorita caracteristicilor sale , ajuta la reducerea riscului de cristalizare , care este foarte frecventa atunci cand zaharul este fiert. Prin urmare, este util si pentru prepararea inghetatei si a altor deserturi care necesita congelare.

Golden Syrop are o putere de indulcire mai mare decat zaharul , asa ca trebuie sa aveti grija cand faceti inlocuiri. Aroma finala poate varia usor in functie de ce se foloseste, dar in general la copt poate fi inlocuita cu o miere blanda, melasa usoara, sirop de artar, sirop de zahar de sfecla sau sirop de porumb.

Imi place foarte mult textura sa, usor de amestecat si aroma sa usor prajita fara a fi prea intepator. Sticla cu dozator este mult mai comod de folosit dar recunosc ca am o slabiciune pentru bidonul metalic , aduce o nota decorativa buna bucatariei. Si tu, ai incercat Golden Syrop? Ce parere ai despre siropul de aur?