Impartasesc atat din experienta profesionala, cat si din cea personala in ceea ce priveste acest subiect. Daca ai un baietel si te trezesti la un moment dat ca iti cere dintre doua masinute pe cea roz, pentru ca ii place mai mult decat cea bleu, sau este invidios pe unghiile tale rosii, si iti cere sa ii dai si lui unghiile cu lac, cum reactionezi?

In primul rand, daca nu stii ce sa-i raspunzi, roaga-l sa astepte, si spune-i ca i-ai auzit si ii vei raspunde mai tarziu. Apoi gandeste-te, informeaza-te si nu uita sa te tii de cuvant si sa-i dai raspunsul promis.

Este gresit sa ii impui copilului sa se joace cu anumite jucarii doar pentru ca este baietel, sau pentru ca este fetita. Rolurile femeilor si cele ale barbatilor nu mai sunt atat de diferite precum acum cateva sute de ani (si chiar mai recent de atat). Femeile sunt independente, au slujbe, si nu rareori sustin financiar familia, iar barbatii sunt implicati in ingrijirea si educatia copiilor si in activitatile de curatenie si gatit ale casei. Pentru jucarii, imbracaminte, alimentatie bebe si multe altele, viziteaza https://ibebe.ro.

Este gresit sa se joace cu papusi?

Indiferent de sexul copilului, explorarea altor jucarii, chiar daca sunt caracteristice sexului opus, pot aduce un aport important dezvoltarii personalitatii cognitive. Totodata, vei inhiba initiativele de comunicare ale copilului, prin refuzul categoric si atitudinea socata cu care intampini cerintele lui. 

Totusi, cand vine cu dorinte atat de caracteristice fetitelor, trebuie sa ii spui acest lucru, chiar daca decizi sa ii faci pe plac: „Daca vrei tu neaparat sa te dau cu oja, eu fac acest lucru, numai ca trebuie sa stii ca numai fetitele fac asta, si s-ar putea sa te vada alti copii si sa rada de unghiile tale.”.

Astfel ii arati faptul ca ii respecti dorintele, il asculti, il iubesti si accepti neconditionat propunerile sale, dar il si previi in legatura cu reactiile si opiniile celor din jur. Uneori, dupa ce ii satisfaci dorinta, baiatul isi pierde interesul pentru ce a cerut, si cauta alte provocari. In cazul baietelului meu a functionat.

Trebuie sa analizezi, in cazul in care te confrunti cu situatii similare, daca baiatul tau are un model masculin aproape de el. Se poate ca tu sa iti cresti singura copilul, iar tatal sa nu fie implicat deloc, sa il vada foarte rar sau este posibil ca tatal sa munceasca foarte mult, prin urmare petrece prea putin timp cu copilul.

Modelele timpurii ale copilului

Baietelul are ca prima iubire mama, si ca model, in primul rand, tatal. Daca iti cresti copilul singura trebuie sa stii ca baiatul tau va cauta, instinctiv, un model in barbatul cel mai apropiat (frate mai mare, unchi, cumnat, bunic, vecin etc.).

Sexul este determinat in primul rand organic, dar rezulta partial si din educatie. Fii atenta la semnale de alarma, cum ar fi o sensibilitate exagerata, gesturi feminine, atractie deosebita pentru rujuri, pantofi cu toc, posete, floricele sau obiecte foarte incarcate decorativ, obiecte roz, papusi.

Unde poti cauta ajutor?

In cazul in care interesul persista si observi ca sunt mai multe caracteristici feminine decat masculine, este cazul sa te alarmezi si sa apelezi la un psiholog sau psihiatru. Atunci este momentul sa selectezi cu atentie anturajul copilului tau, sa fie cat mai mult in compania baietilor, sa analizezi atitudinea ta, sa nu il certi cand foloseste agresivitatea in joaca (in limita normalului, desigur, caracteristica jocului baietilor).

In cazul in care observi o devianta, este indicat sa duci copilul la un medic sa iti sugereze anumite investigatii clinice, si la un psiholog, pentru a determina factorii declansatori si sa intocmiti impreuna un plan de interventie.

Nevoile emotionale ale copilului tau sunt importante. Fii atenta la semne!