Si acum abordam problema construirii peretilor de piatra, un element decorativ care face ca imprejurimile unei gradini sau fatada unei case sa para mai natural. Atentie si uita-te la fiecare detaliu al elaborarii lui ca sa-l poti face pe al tau fara nici o problema.

INSTRUMENTE

 • ferastrau umed (optional)
 • paleta
 • nivelul torpilelor
 • ciocan
 • maner
 • pistol de stemuire
 • lopata cu maner lung
 • dalta

MATERIALE

 • pietris
 • mortar
 • Conducta de scurgere din PVC
 • Tesatura textila GEO
 • Dibluri din lemn de 2 inch

Proces:

Stabiliti curba peretelui

Pentru a urmari curba peretelui si a defini zona de excavat pentru sant sau fundatie, vom folosi un prelungitor de acasa ca marcator. Alte lucruri care functioneaza bine sunt un furtun de gradina sau chiar o franghie. Daca peretele era drept, am fi putut folosi franghie si tarusi, dar furtunul functioneaza grozav pentru a insira un perete curbat.

Sapati un sant cu ghidaj de adancime si latime

Dupa asezarea cablului de prelungire a markerului, este timpul sa sapati santul. Indepartati iarba si lasati murdaria din sant deoparte pentru utilizare ulterioara. Daca peretele tau va fi lung, un buldoexcavator sau un stalp de inchiriat poate fi o investitie care economiseste bani, dar din moment ce acest perete nu va rezista atat de mult, lopetile cu maner lung si o transpiratie buna de moda veche termina treaba .

O regula generala buna pentru saparea santului este sa-l sapati la aproximativ 6″ adancime si sa-l umpleti cu aproximativ 3-4 inchi de umplutura de pietris. Apoi tamponati pana la aproximativ 2 inci.

Pentru a determina latimea santului, adaugati 6 inci la latimea pietrelor pe care le utilizati. Acest lucru va permite sa va plasati pietrele la 2 inci la stanga si la 4 inci in spate.

Sant de ghidaj 

Santul este fundatia solida pe care poate fi construit un perete, asa ca asigurati-va ca pietrisul de umplere este plasat in sant si apasat pana cand este compactat si nivelat.

Nota:  Pentru a impacheta cat de solid este necesar, va trebui sa utilizati un tamper. Exista doua tipuri, un manipulator manual si un manipulator de energie. Foloseste-l pe cel mai confortabil pentru tine.

Asezati si nivelati pietrele

Aranjati pietrele astfel incat sa se atinga una langa alta; ar trebui sa fie destul de confortabil in timp ce stau intinsi. Nivelati fiecare piatra pe masura ce este plasata. Utilizati un nivel de torpila pentru a verifica nivelul dintr-o parte in alta a pietrelor, precum si nivelul din fata in spate. Folositi pietrisul pentru a ajuta la nivelarea pietrelor. Terminati primul rand de pietre.

Pietre ciudate?

Este posibil ca unele pietre sa fie taiate pe masura ce peretele se uneste – acolo intra in joc fierastraul umed. Ferastraul umed este instrumentul perfect de inchiriat la construirea unui zid de sprijin. Cu lama sa de diamant, taie destul de usor printre pietre. Pur si simplu marcati piatra la dimensiunea dorita si taiati. Dar daca taiati doar cateva pietre, acest lucru se poate face si cu un ciocan si o dalta de zidar.

Se pune la scurgere cu teava PVC

Acum ca este primul rand de pietre, pregatiti-va sa instalati scurgerea in perete. Primul pas este sa adaugati pietris in spatele primei curse de piatra (Imaginea 1). Asezati pietrisul in sant si tamponati usor. Pietrisul actioneaza ca un ajutor de drenaj.

Conducta de drenaj din PVC este asezata pe pietris cu orificiile de drenaj orientate in jos pentru a distribui uniform apa de drenaj (Imaginea 2). Alearga de-a lungul peretelui si in curte. Capetele se vor imperechea cu iesirile din tevi din PVC pentru drenaj. Aceasta serveste la indepartarea apei de perete, minimizand orice daune pe care aceasta le poate provoca.

Odata ce conducta de scurgere este pusa, acoperiti-o cu mai mult pietris. Apoi intindeti un strat de material textil GEO pentru a captusi partea din spate a peretelui si a santului. Aceasta tesatura serveste ca o bariera impotriva eroziunii si impiedica patrunderea particulelor fine prin pietrele peretelui.

Indoiti tesatura de captuseala

Tesatura ar trebui sa se alinieze pe spatele peretelui pe masura ce se acumuleaza. Cel mai bun mod de a face acest lucru este sa indoiti materialul peste murdarie pe masura ce se adauga urmatorul rand de pietre.

Umple peretele

Privind la spatele pietrelor, vei vedea o buza. Aceasta buza este aici, astfel incat sa stiti exact cat timp vor avea nevoie pietrele pentru a aluneca inainte in randul de mai jos. Fiecare rand suplimentar de pietre ar trebui sa fie esalonat, astfel incat jonctiunea a doua pietre sa fie acoperita de centrul pietrei. Amintiti-va sa impingeti piatra inainte pana cand buza se prinde. Umpleti peretele cu murdarie pe masura ce adaugati cursuri.

Apasati blocurile in jos

Distribuiti un strat uniform de mortar pe baza pregatita pentru perete. Cand aplicati prima serie de pietre, bateti-le in mortar. Utilizati un nivel pentru a va asigura ca aceasta prima rulare este la nivel, din fata in spate si dintr-o parte in alta.

Aplicati mortar uniform, daca este necesar

Unii pereti necesita mortar. Folosim un mortar cu priza rapida cu acest perete si am urmat instructiunile producatorului pentru pregatire.

Cheia pentru construirea unui perete de mortar este atunci cand aplicati mortarul de care are nevoie pentru a merge uniform pe parcursul pietrelor care sunt asezate. Dupa ce mortarul este intins, dar inainte ca urmatoarea piatra sa fie intarita, folositi marginea mistriei pentru a taia mortarul chiar si cu fata peretelui. Acest lucru previne curgerea mortarului pe perete.