Studii recente au aratat ca fertilitatea femeilor ar putea fi crescuta daca ar fi operate de apendice si amigdale cand sunt tinere . Acest lucru este ceva care poate credem ca nu are nimic de-a face cu o rata a fertilitatii scazuta, dar pe care cercetatorii de la Universitatea Dundee din Scotia au reusit sa-l detecteze analizand cel putin 500.000 de cazuri din Regatul Unit.

Cercetarea a aratat ca exista o relatie destul de verificabila intre procedurile de apendicectomie si cat de repede pot ramane insarcinate femeile. Potrivit datelor, acele femei care au suferit o interventie chirurgicala cand erau mici pentru a elimina apendicele sunt mai fertile decat restul , deoarece au nevoie de mai putin timp pentru a ramane insarcinate.

De acum, cercetatorii s-au hotarat sa continue ancheta in aceeasi directie, asa ca s-au alaturat specialistilor de la University College pentru a aprofunda in dosarele a mii de femei cu aceste caracteristici. Ratele identificate au depasit 50% in cazuri separate de apendicectomie si amigdalectomie ; dar combinat, procentul s-a apropiat de 60%.

Ce sunt apendicele si amigdalele?

Functia acestor organe limfoide este destul de controversata, mai ales ca in orice afectiune grava, primul lucru care se recomanda este indepartarea lor. De aceea, multor oameni li se intampla sa nu aiba niciunul dintre aceste doua organe, deoarece procedurile de indepartare chirurgicala au loc in general in copilarie sau tinerete .

Atat apendicele, cat si amigdalele fac parte din sistemul limfatic uman, adica functia lor este legata de mecanismele imunitare ale organismului . In acest sens, principala conditie a functiilor lor se regaseste intr-o acumulare serioasa de elemente infectioase care le face sa se prabuseasca in proces.

In cazul apendicelui, doar atunci cand infectia a prabusit organul ne intrebam pentru ce este, deoarece procesul infectios cunoscut sub numele de peritonita este cauza multor decese la copii si adulti . Cercetari recente au relevat ca apendicele functioneaza ca un recipient pentru bacteriile prezente in flora intestinala, motiv pentru care este intotdeauna expus la posibile infectii.

La randul lor, amigdalele incep sa dea mai multe semne ca nu sunt bine inainte ca specialistii sa decida sa intervina . Un proces infectios recurent al amigdalelor cunoscut sub numele de amigdalita, este motivul principal pentru care recomanda indepartarea acestora, dar o pot face si daca iti provoaca probleme de respiratie din cauza dimensiunilor lor mari.

Functia principala a ambelor organe este de a filtra acei germeni si bacterii care intra in organism pe cale orala . Gasim la inceput, in gat, amigdalele, care se vor ocupa de retinerea tuturor elementelor poluante pe care le pot, chiar si a celor care intra pe nas. Apoi, la capatul intestinului, apendicele prinde acele elemente infectioase care supravietuiesc in tractul digestiv.

Cum afecteaza fertilitatea feminina apendicele si amigdalele?

Conform rezultatelor studiilor, 60% dintre femeile care au suferit operatii de apendice si amigdale au avut tendinta de a-si creste fertilitatea in comparatie cu cele care nu au suferit. Pentru a explica aceasta situatie, specialistii au dezvaluit ca indepartarea acestor organe este legata de o anumita stimulare hormonala ; dar au decis ca mai degraba are de-a face cu elemente comportamentale.

In acest sens, expertii de la University College London considera ca implicatia biologica este recunoscuta, dar nu poate fi direct legata. Cu alte cuvinte, in ciuda rezultatelor, aceasta situatie s-a intamplat pe masura ce fisierele o dezvaluie; este o schimbare evidenta la aceste femei, dar a aparut in tinerete si nu poate fi considerata o optiune de crestere a sanselor de sarcina .

Pe de alta parte, la un moment dat s-a considerat ca indepartarea apendicelui ar putea afecta fertilitatea feminina, dar in relatie inversa , motiv pentru care a existat teama de a fi supus acestei interventii. Cu toate acestea, acest studiu dezvaluie ca nu exista nicio amenintare la adresa fertilitatii din cauza inlaturarii apendicelui; Dimpotriva, femeile tinere pot efectua aceasta procedura fara nicio indoiala.