Exista momente in care ti-ar placea sa ai un ecran dublu pe smartphone pentru a putea continua sa vizionezi acel videoclip interesant pe YouTube in timp ce ajungi din urma cu cele trei sute de mesaje whatsapp din chatul de grup al prietenilor tai. Si desi exista deja niste terminale care integreaza acest display dublu, realitatea este ca nu sunt pentru toata lumea. Prin urmare, in postarea de astazi va aducem o functie disponibila tuturor: ecranul divizat pe Android.

Vrei sa stii ce este si cum sa-l activezi? Nu te opri din citit!

Ce este ecranul divizat pe Android? Este o functie care va permite sa „imparti” smartphone-ul in jumatate , facand o aplicatie sa ruleze deasupra acestuia si una diferita in partea de jos. In plus, acest lucru va permite sa alegeti gradul de „importanta” pe care il acordati fiecaruia in functie de marime. Cu alte cuvinte, vei putea regla ecranul si vei decide cat spatiu ocupa fiecare aplicatie.

Aceasta functie poate fi foarte utila in diferite situatii. De exemplu, daca scrieti un e-mail de pe mobil si trebuie sa atasati rapid un fisier, puteti deschide aplicatia de e-mail si aplicatia de documente simultan. Puteti, de asemenea, sa aruncati o privire la stirile zilei in timp ce verificati notificarile retelelor sociale sau sa va planificati calendarul in timp ce vizionati un videoclip.

Acum ca stiti care este functia sa, cu siguranta va intrebati: cum sa puneti ecranul divizat pe Android? Ecranul divizat poate fi activat in Android 9? si in 8? Calmeaza-te, mergem pas cu pas sa rezolvam aceste indoieli.

Primul lucru pe care trebuie sa-l stiti este ca veti putea folosi doar functia de ecran impartit pe Android Nougat 7.0 sau o versiune ulterioara, prin urmare ecranul divizat pe Android Oreo sau Pie este disponibil.

Cum se activeaza ecranul divizat pe Android?

Acum va vom spune despre doua moduri diferite de a avea un ecran dublu pe smartphone. Luati nota pentru ca sunt foarte simple!

  • In lansatorul principal, adica ecranul de start, faceti clic pe butonul patrat de aplicatii (este situat in partea dreapta jos la majoritatea modelelor) pentru a accesa ultimele aplicatii pe care le-ati lansat.
  • Alegeti-l pe cel pe care va intereseaza sa il deschideti in prim-plan si faceti clic pe pictograma acestuia fara a-l deschide efectiv. Veti vedea ca se deschide o fila in care scrie Informatii despre aplicatie sau ecran impartit. Apasati acest lucru si imediat acea aplicatie va fi in partea de sus a ecranului.
  • Apoi, vor aparea celelalte aplicatii cele mai utilizate. Daca cel pe care doriti sa il puneti pe locul doi se afla in acea lista, va trebui doar sa il selectati si va fi in partea de jos. Daca nu, accesati meniul principal si alegeti-l.
  • Vei vedea ca de acum incolo apare pe ecran o linie de despartire albastra pe care o poti muta dupa bunul plac astfel incat aplicatia pe care o hotarasti sa ocupe mai mult sau mai putin spatiu. Il ai deja!

Cealalta modalitate de a imparti ecranul este urmatoarea:

  • Va trebui sa accesezi din nou butonul aplicatii (acel patrat din coltul din dreapta jos al ecranului) si vor fi afisate ultimele aplicatii lansate.
  • Veti vedea ca doua dungi orizontale apar in partea dreapta sus a acestora (pot varia in functie de model). Gasiti aplicatia pe care doriti sa o lansati mai intai si apasati pictograma respectiva.
  • Aplicatia aleasa se va deschide automat in prim-plan. Pentru a-l deschide pe al doilea trebuie doar sa-l cauti in meniu si va fi in partea de jos a ecranului.
  • Utilizati linia albastra pentru a schimba proportia si spatiul pe care il ocupa fiecare dintre ele.

Ai vazut? Activarea ecranului divizat pe Android fara root si fara alte aplicatii sau programe este posibila cu acesti pasi simpli. Daca ati experimentat deja suficient acest ecran 2-in-1 si doriti sa dezactivati ecranul divizat , urmati acesti pasi:

  • Apasati butonul meniului principal (butonul Home) si veti vedea cum dispare automat a doua aplicatie, adica cea din partea de jos a ecranului.
  • Acum ai o singura aplicatie pe ecran. Glisati linia de separare in jos pentru a o deschide sau in sus daca doriti sa o inchideti. E gata!

De asemenea, puteti elimina ecranul divizat apasand pe butonul patrat al aplicatiei timp de cateva secunde. In acest fel, aplicatia principala va fi cea care ocupa intregul ecran din acel moment.