Inainte de a va alarma ca copilul dumneavoastra inca nu vorbeste, trebuie sa acordati atentie unor semne de dezvoltare a limbajului.

Fiecare copil are propriul ritm de maturizare si de invatare . Un copil poate vorbi sau merge mai devreme decat altul, dar ambii ajung sa o faca in timpul asteptat. Cu toate acestea, atunci cand debutul unei etape de dezvoltare este intarziata, anxietatea si ingrijorarea parintilor ies la suprafata.

Unul dintre cele mai clare exemple este dezvoltarea limbajului. Cand copilul tau nu vorbeste la timp, toti cei din jurul tau pornesc alarme. Si de parca nu ar fi de ajuns, bombardamentul de informatii pe care il gasesti pe internet te indeparteaza din ce in ce mai mult de raspunsul la intrebarea ta principala: sa-mi fac griji pentru asta?

Acum, aceasta intrebare trebuie abordata din preventie, adica importanta de a avea grija de ea la timp si de a nu va face griji pentru ceilalti. Din acest motiv, am pregatit acest articol pentru a va ajuta sa va rezolvati indoielile.

Copilul tau nu vorbeste, dar intelege totul

Dupa cum am mentionat anterior, desi fiecare copil se maturizeaza in ritmul lui, diferitele linii directoare sau repere ale dezvoltarii au o varsta de implinire determinata prin studii stiintifice.

Copiii se maturizeaza constant si cel mai important lucru este sa-si vada realizarile crescand pe masura ce trece timpul. Atat in ​​domeniul limbajului si al comunicarii, cat si in alte aspecte legate de dezvoltarea acestora.

Desi orice situatie care nu este asteptata necesita confirmarea de catre un profesionist competent, acestea sunt cateva aspecte de care ar trebui sa tii cont in ceea ce priveste dezvoltarea vorbirii copilului tau.

Primul an de viata: de la bolboroseala la primele cuvinte

In primul an de viata, forma tipica de comunicare orala este bolborositul. Acestea sunt sunete simple, care treptat devin mai complexe pana ajung la silabe repetate, precum „ma-ma-ma”.

Pana la varsta de 12 luni, copilul verbalizeaza de obicei un singur cuvant, desi este posibil sa nu fie pronuntat perfect.

Cel mai important lucru la aceasta etapa este ca micutul tinde sa imite sunetele pe care le scot parintii atunci cand vorbesc.

Al doilea an de viata: de la cuvinte la propozitii

Intre 12 si 15 luni, copilul ar trebui sa poata intelege instructiuni simple . De exemplu, lasa-l sa ne aduca jucaria lui preferata. Dar asta nu inseamna ca el este capabil sa exprime o idee similara.

Unele dintre semnele copilului care pot servi drept alarma in aceasta etapa sunt urmatoarele:

 • Nu este surprins sau surprins de zgomotele din apropiere , ca si cum nu le-ar fi auzit.
 • Nu emite vocalizari , nici macar pentru a repeta ceea ce spun adultii.
 • Nu raspunde niciodata la numele sau cand este sunat.
 • Ii lipseste intentia de a comunica cu ingrijitorii sai, fie sa ceara ceva, fie sa le impartaseasca o emotie.

De ce nu vorbeste?

Motivele pentru care un copil nu vorbeste sunt diverse si uneori mult mai complexe decat se crede. In continuare, le evidentiem pe cele mai relevante:

 • Modificari in gura sau la nivelul gurii.
 • Tulburari de auz.
 • Intarzieri in dobandirea modelelor de maturizare (printre acestea, limbajul).
 • Tulburare de dezvoltare a limbajului.
 • Tulburarea din spectrul autismului.
 • Dueluri, conflicte familiale sau alte situatii stresante (despartiri, mutare, nasterea unui frate, moartea unei persoane dragi).

Cand se confrunta cu un copil care nu vorbeste cand ar trebui, este indicat sa se consulte cu medicul pediatru sau cu medicul de familie, pentru a rezolva orice dubii . In cazul in care suspiciunile parintilor sunt corecte, se va solicita la momentul oportun evaluarea pe care profesionistul o considera necesara.

Recomandari pentru a insoti dezvoltarea vorbirii copilului dumneavoastra

In primii ani de viata, prezenta parintilor si un mediu de sprijin sunt factori cheie pentru dezvoltare si invatare . Prin urmare, este important sa petreceti timp cu copiii si sa promovati jocul adecvat varstei.

Unele dintre obiceiurile pozitive pentru stimularea limbajului copiilor sunt urmatoarele:

 • Vorbeste cu ei: este important sa-i inveti cum se numesc diferitele obiecte, astfel incat sa le incorporeze in limbajul lor. Fa-o clar si incet, astfel incat sa poata intelege si interioriza.
 • Impartasirea experientelor : ele constituie o invitatie la exprimare si, de asemenea, la dialog intre doua persoane.
 • Folositi muzica si citirea povestilor : acest lucru ajuta la invatarea limbajului vorbit si scris. Este convenabil sa profitati de modificarile tonului vocii in functie de situatie, ca in povestire .
 • Efectuati exercitii de stimulare fizica: de exemplu, suflarea pentru a insoti mobilitatea gurii sau exersarea anumitor cuvinte, astfel incat sa invete sa plaseze limba pe gura.

Un alt punct important este observarea comportamentului parintilor, deoarece uneori copiii nu vorbesc pentru ca nu au ocazia sa faca acest lucru. Multi parinti se obisnuiesc sa interpreteze semnalele copiilor si sa anticipeze cererile acestora. Acest lucru il inhiba pe cel mic, deoarece a se exprima este inutil.

Sunt si cazuri in care de fiecare data cand copilul vorbeste, acesta este corectat. Drept urmare, multi tineri aleg sa ramana tacuti sau doar sa arate. Cand se intampla acest lucru, este necesar sa schimbi modul in care te adresezi lui. De exemplu, in loc sa spui „nu spui papiz, ci creion” , este mai bine sa optezi pentru „vrei creionul?”.

Daca copilul tau tot nu vorbeste

In fata unui copil care nu vorbeste, se apropie o cursa de obstacole greu de depasit. Cel mai important este sa consulti specialistul in timp util si sa insotesti procesul de invatare al copilului tau.

A fi respectuos fata de timpurile fiecarui copil implica, de asemenea, sa fii atent sau sensibil la nevoile acestuia . In conformitate cu aceasta, respectarea controalelor medicale de rutina este un factor cheie in monitorizarea cresterii si maturizarii micutului tau.