Ce este bootloader-ul pe Android si importanta pe care o are pe Android? Un prim pas daca vrem sa intram in lumea root-ului este sa stim daca este deblocat sau nu. Cel mai obisnuit lucru este ca telefoanele Android sunt blocate implicit, ceea ce ne obliga sa-l deblocam.

Desi este interesant de stiut in primul rand daca bootloader-ul telefonului este de fapt blocat sau nu. Pentru a sti acest lucru, exista o serie de metode care permit utilizatorilor sa-l verifice si sa-i cunoasca starea in cativa pasi. Va vom spune mai jos diferitele modalitati pe care le putem folosi pentru aceasta.

Ce este bootloader-ul Android -ului tau si de ce este atat de important

Va spunem care este bootloader-ul terminalului dvs. Android, ce functii de securitate indeplineste si tot ce trebuie sa estimati cand il deblocati.

Mod de recuperare

O modalitate de a sti daca bootloader-ul telefonului este blocat sau nu este sa folosesti modul de recuperare in Android, o functie foarte importanta. Este o metoda pe care o putem accesa pe toate telefoanele Android, desi modul in care avem acces la respectiva modalitate poate varia in functie de marca telefonului. Dar este una dintre cele mai fiabile moduri de a afla acest lucru pe dispozitiv.

Modul in care obtinem accesul este diferit in functie de marca . Cel mai obisnuit este sa opriti complet telefonul si apoi sa continuati sa-l porniti apasand in acelasi timp tasta de reducere a volumului (cresterea volumului la alte marci). Procedand astfel, aveti deja acces la modul de recuperare al telefonului. In acest fel trebuie sa cauti informatii despre bootloader.

Aici vei putea vedea daca este sau nu deblocat pe telefon. Dupa cum am mentionat, cel mai probabil este blocat in mod implicit . Sunt putine marci de Android care il deblocheaza, din ce in ce mai putin, asa ca ne putem astepta la un rezultat anume in acest caz.

Coduri secrete

In Android ne regasim cu un numar mare de asa-numite coduri secrete, care ne ofera acces la unele functii sau informatii despre telefonul in sine. Sunt foarte utile in acest tip de ocazie si le putem accesa in majoritatea marcilor Android. Desi este ceva care isi pierde prezenta odata cu trecerea timpului. Din acest motiv, in multe telefoane actuale nu putem folosi unele coduri, deoarece acestea nu functioneaza.

Pentru a afla daca bootloader-ul telefonului este blocat, exista un cod . Acest cod este *#*#7378423#*#* pe care trebuie sa il introducem in aplicatia de telefon din el. Datorita acesteia, se acceseaza o noua fereastra, unde avem informatii despre telefon. Trebuie sa accesati intr-o sectiune numita Informatii de service si apoi in Configurare. In cadrul acestuia, va fi apoi informat daca acest bootloader este blocat sau nu.

Este prezentata ca o metoda foarte utila pentru utilizatorii de Android. Este usor de folosit si este foarte rapid. Dar are o problema, deoarece aceasta metoda nu functioneaza pe destul de multe prototipuri actuale . In multe cazuri, nu se intampla nimic la introducerea codului respectiv in dispozitiv, asa ca nu este ceva care sa functioneze pentru unii utilizatori, ceea ce este enervant.

Huawei nu ar permite deschiderea bootloader-ului in Mate 30
In urma cu cateva zile, CEO-ul Huawei a confirmat ca brandul va permite deschiderea bootloader-ului Mate 30, decizie pe care s-au grabit sa o rectifice.

In plus, nu se stie daca exista marci sau prototipuri specifice in care nu functioneaza. L-am incercat pe mai multe modele (Huawei P30 Lite, P Smart+ 2019 si un Galaxy A50) si in niciunul dintre ele nu a fost posibila utilizarea codului respectiv. Dar daca aveti un telefon Android care are cel putin cativa ani, atunci acest truc probabil va functiona pentru dvs. Merita incercat, pentru ca este ceva care functioneaza rapid si usor la telefon.

De pe PC

O alta modalitate de a sti daca bootloader-ul este blocat sau nu este sa folosesti computerul. Pentru aceasta trebuie sa folosim ADB si Fastboot . Daca nu aveti acele fisiere, cele necesare pentru a utiliza acest instrument, le puteti descarca de pe acest link in versiunea lor pentru Windows. Odata ce avem aceste fisiere, putem folosi aceasta metoda, care ne va permite sa avem acces la aceste informatii pe telefon in orice moment. Apoi vom conecta telefonul la computer.

In primul rand, este necesar sa avem telefonul in modul fastboot , ceea ce am reusit sa facem prin ADB. Trebuie doar sa executam comanda numita adb reboot fastboot in ea si intra in modul respectiv. Dupa ce ati facut acest lucru, trebuie sa executati comanda fastboot devices, pentru a verifica daca sistemul recunoaste telefonul. Aceasta comanda este responsabila pentru deblocarea sau cel putin incercarea de a debloca bootloader-ul telefonului.

In mod normal, va spune OK, ceea ce inseamna ca nu mai este blocat sau ca spune ca exista o eroare. In cazul unei erori, inseamna ca respectivul bootloader continua sa fie blocat pe telefon. Exista o serie de comenzi suplimentare care pot fi incercate, dar niciuna dintre ele nu schimba nimic. De asemenea, depind de marca de telefon, pentru ca nu functioneaza pe toate. Dar cu comanda anterioara putem sti de obicei daca este blocata sau nu.