Fiecare dintre noi avem personalitati diferite, unuia poate ii lipseste increderea in sine, altuia optimismul vietii, unul este altruist pe cand altul poate fi narcisist. Daca nu sti cum sa recunosti o persoana narcisista, atunci cu siguranta acest articol te va ajuta sa ii intelegi mai bine pe cei din jurul tau, sau poate chiar pe tine insuti.

Exista persoane care intra foarte usor in conflicte de orice fel, se poata urat cu sefii sau subalternii, sunt tirani in familie sau nu isi asuma responsabilitatea pentru lucrurile gresite. Cu totii am intalnit astfel de persoane, iar psihologii sunt de parere ca acestea sunt doar tulburari de personalitate. Nu pot fi considerati nebuni deoarece stiu ce fac si sunt constienti de repercusiunile faptelor lor.

Persoanele narcisiste sunt destul de usor de reperat. Acestia dau o importanta mare propriului sine, sunt foarte laudarosi, isi supraestimeaza calitatile sau reusitele si sunt surprinsi daca cei din jur nu ii lauda asa cum se lauda singuri. Ii subapreciaza pe ceilalti, necrezandu-i in stare de realizari merete ca ale lor, nu suporta criticile si iubesc complimentele de orice natura, in special daca se refera la inteligenta sau frumusetea lor. Nu vor accepta niciodata criticile dure, iar cei care nu sunt de acord cu viziunea lor despre viata sunt dati la o parte.

Narcisisti se considera persoane foarte importante, chiar mai importante decat oricine altcineva din jurul lor si sunt foarte preocupati de cum arata si se imbraca. Sunt foarte increzuti si de cele mai multe ori considera ca nu este de nasul lor sa stea la rand (la cinematograf, de exemplu), fiind superiori celorlalti. Daca iti vor cere ajutorul, se va astepta sa renunti la tot si sa faci ce te-a rugat deoarece treburile lor sunt mult mai importante, fiind intotdeauna prioritare.

Persoanele narcisiste sunt arogante si despretuitoare fata de tot ce ii inconjoara si nu le este pe plac. Narcisistul de obicei nu asteapta, ci pur si simplu ia ce isi doreste fara sa il intereseze de sentimentele celor din jur. Daca vor ceva, vor acum, iar in relatiile sentimentale isi cauta parteneri care sa ii sustina grandoarea. Nu se implica in relatii de lunga durata, si prefera sa se laude cu numarul cuceririlor. In cercul de prieteni ei vor fi centrul atentiei, deoarece sunt autoritari, siguri pe ei, au umor si se imbraca impecabil, asa cum ar vrea toti prietenii lor. Sunt persoane reci din punct de vedere emotional, si nu va aduce in discutie decat ceea ce il pune pe un piedesal, fara sa tina cont de sentimentele celor din jur sau daca ii raneste pe acestia. Se lauda cu tot ce au, bogatie in fata celor saraci, sanatate in fata celor bolnavi, o relatie noua in fata fostei iubite.

Toate aceste trasaturi se regasesc in fiecare dintre noi, insa la diferite nivele. Asta nu inseamna ca toti suntem narcisisti, ci doar ca avem o mica bucatica de narcisism in noi. Ne admiram in oglinda, ne laudam prietenilor nostrii cu realizari, suntem increzatori in fortele proprii, insa asta nu inseamna ca suntem narcisisti, ci doar ca ne adaptam social. Narcisistii sunt cei care duc toate aceste “trasaturi” la extrem, si in plus nu se vor regasi niciodata in aceste randuri deoarece ei nu se vad astfel. Totul le apartine, nimic nu este imposibil, nu au cum sa greseasca si cu atat mai mult nu au cum sa aiba o tulburare de personalitate. Doar sunt cei mai tari!