Una dintre primele aplicatii pe care le instalez mereu pe Mac este VLC. Acest player video este deja un clasic printre multi utilizatori atat macOS, cat si Windows. Se datoreaza faptului ca cel implicit nu accepta tot felul de videoclipuri, VLC o face si functioneaza intotdeauna. Asta nu inseamna ca este perfect, are o interfata blocata acum cinci ani si adauga noi functii. IINA, o aplicatie noua, raspunde tuturor acestor nevoi .

Un jucator nou care tocmai a ajuns la prima versiune stabila. Este gratuit si destinat utilizatorilor macOS si versiunilor actuale ale sistemului de operare. Foarte pe scurt: un VLC modern. In timp ce unii jucatori functioneaza bine, dar nu au design, iar altii au un design uimitor, dar nu functioneaza, IINA le are pe ambele.

IINA in modul lumina si modul intuneric.

Conform paginii sale oficiale:

IINA s-a nascut pentru a fi o aplicatie macOS moderna, de la cadru pana la interfata cu utilizatorul.

Caracteristicile care fac din IINA aplicatia ideala

Prima data cand mi s-a spus despre IINA, am fost putin sceptic. Credeam ca nu am nevoie de un player nou care sa aiba deja VLC. Trebuie sa spun ca dupa cateva zile de utilizare, merita sa faci schimbarea . De ce? Are o serie de caracteristici care te fac sa stai cu el:

  • Modul PiP: Adica imagine in interiorul imaginii. Acest lucru va permite sa deschideti o fereastra plutitoare si persistenta a videoclipului, astfel incat sa puteti derula prin macOS in timp ce videoclipul este inca redat in coltul computerului.

Modul PiP in IINA.

  • Modul intunecat: esential intr-o aplicatie video in care nu dorim ca restul interfetei sa iasa in evidenta mai mult decat videoclipul in sine. Dar, mai presus de toate, esential in macOS Moajve, ca una dintre caracteristicile sale principale este modul intunecat.
  • Personalizabil: Se pot personaliza atat interfata, cat si functiile si modul in care dorim sa reda continutul. Detalii mici precum formatul ferestrei si limba subtitrarilor sau lucruri mai de baza, cum ar fi unde vrem sa fie bara de redare, de exemplu.

Ajustari IINA

  • Touch Bar si gesturi pentru trackpad si mouse: O parte dintre avantajele de a fi un jucator modern este suportul pentru functii moderne. IINA accepta Touch Bar, butoanele de redare de pe tastaturi si gesturi pentru trackpad si mouse.
  • Cautare automata de subtitrari: Esentiala pentru multi utilizatori, putand avea automat subtitrari pentru seriale si filme care sunt intr-o alta limba. IINA le gaseste instant pe Internet si le adauga in videoclip, in limba pe care o specificam noi.
  • Redare locala, streaming si YouTube: Pe langa fisierele video de pe computerul nostru, IINA poate reda si videoclipuri care sunt pe Internet sau in streaming, trebuie doar sa specificati URL-ul unde se afla. Acelasi lucru pentru listele de redare YouTube.

IINA reda continut de streaming local, YouTube sau pe Internet.

  • Sursa deschisa: Acesta este un proiect care este in continua dezvoltare si, prin urmare, va implementa noi functii ori de cate ori este posibil. Pentru aceasta, proiectul este open source si, desigur, este o aplicatie gratuita.

Daca vrei sa incerci, tot ce trebuie sa faci este sa mergi pe site-ul oficial IINA si sa descarci aplicatia pentru macOS. Aplicatie gratuita si pe care bineinteles va trebui sa o urmarim indeaproape in urmatorii ani.