Creata in jurul anului 1300, este cea mai mare harta supravietuitoare din Evul Mediu si ofera o privire asupra mentalitatii lumii crestine antice.

Catedrala Hereford din Anglia a atras credinciosi inca de la sfarsitul secolului al VII-lea

Situata langa granita cu Tara Galilor, pe raul Wye, Catedrala Hereford din Anglia a atras credinciosi inca de la sfarsitul secolului al VII-lea. Structura actuala a fost reconstruita in anii 1100 si este considerata unul dintre cele mai bune exemple de arhitectura a catedralei normande din Marea Britanie.

Dar ceea ce face acest lacas de cult atat de unic este faptul ca a reusit sa pastreze multe dintre comorile sale stravechi de-a lungul secolelor. Catedrala se mandreste cu cea mai mare biblioteca inlantuita supravietuitoare din lume. De asemenea, are una dintre singurele copii care au supravietuit ale Magna Carta din 1217. Totusi, cel mai impresionant artefact al sau este Mappa Mundi : una dintre cele mai vechi, mai mari si curioase harti medievale din lume.

(Credit: Capitolul Catedralei Hereford)

Insemnand „atlas” sau „foaia lumii” in latina, Mappa Mundi este o harta incredibil de detaliata, lunga de 1,59 m pe latime de 1,34 m, care descrie istoria, geografia si intelegerea religioasa a lumii cunoscute din punctul de vedere al secolului al XIII-lea. – Savanti europeni de secol. Se credea ca harta a fost creata in jurul anului 1300 si contine peste 500 de desene cu cerneala pe o singura foaie de piele de vitel, oferind o privire fascinanta asupra mentalitatii lumii crestine antice.

Harta este inscrisa in Registrul Memoriei lumii al Unesco si descrisa ca fiind „singurul exemplu complet de harta medievala mare a lumii destinata expunerii publice”. In multe privinte, serveste ca un fel de enciclopedie vizuala a perioadei, cu desene inspirate din timpurile biblice prin Evul Mediu. Pe langa ilustrarea evenimentelor care marcheaza istoria omenirii si a 420 de orase si caracteristici geografice, harta prezinta plante, animale, pasari si creaturi ciudate sau necunoscute si oameni – toate acestea ajuta la a arunca lumina asupra a ceea ce crestinii au facut si nu au facut. intelege despre umanitate in zorii Renasterii.

O harta curioasa a lumii medievale

In epoca medievala, existau sute de Mappa Mundi ilustrate, dar cea afisata la Hereford este cea mai mare care a supravietuit intacta. La prima vedere, lumea descrisa in Mappa Mundi este necunoscuta. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in ciuda rutelor sale de pelerini si comerciale urmaribile, oamenii de stiinta sunt larg de acord ca nu a fost conceputa ca o harta geografica. Formele marilor si continentelor sunt diferite de alte harti si sunt etichetate gresit. In schimb, harta a fost menita sa serveasca drept un compendiu al cunostintelor lumii dintr-o perspectiva spirituala si pamanteasca.

In conformitate cu modul in care majoritatea crestinilor europeni din secolul al XIII-lea priveau universul, Mappa Mundi plaseaza Ierusalimul in centrul sau. Doar trei continente – Europa, Asia si parti din Africa de Nord – reprezinta partea locuita a lumii cunoscute. Etichetele Europei si Asiei sunt inversate. Marea Rosie este infatisata cu cerneala rosie, oceanele sunt verzi si raurile sunt albastre. Asia si Orientul, unde rasare soarele si unde crestinii medievali au cautat a doua venire a lui Hristos, este plasata in varf. Paris si Roma sunt printre cele mai mari orase reprezentate pe harta, in timp ce Hereford este un punct minuscul, neclar, care aproape s-a frecat de pe foaia de piele de vitel.

Pe langa ilustrarea oamenilor si a locurilor, harta prezinta si scene supranaturale din mitologia clasica greaca si romana, povesti biblice si o colectie de legende si povesti populare. Priveste langa stramtoarea Gibraltar si vei vedea Coloanele lui Hercule, despre care se credea ca marcheaza sfarsitul lumii locuite. Paradisul terestru al Edenului este reprezentat de o insula circulara la extrema estica a lumii, langa Asia. Unele dintre cele mai importante povesti ale Vechiului Testament, cum ar fi cea despre Adam si Eva, Arca lui Noe si Turnul Babel, sunt redate in partea din dreapta sus a hartii.

Din mitologia greaca, este prezentat labirintul cretan construit de Daedalus pentru a contine Minotaurul, la fel ca mitul lui Iason si Lana de Aur. Separat, exista si referiri la povestile lui Alexandru cel Mare.

Istoricul si bibliotecarul catedralei Rosemary Firman crede ca harta a fost destinata sa fie vazuta de pelerinii care viziteaza altarul Sfantului Thomas Cantilupe, care a fost ingropat la Catedrala Hereford. Deoarece multi pelerini din secolele al XIII-lea si al XIV-lea nu ar fi putut sa citeasca, harta putea fi pur si simplu savurata ca o piesa de arta estetica de catre cei care cunosteau putin despre mitologia clasica si, de asemenea, ca un fel de enciclopedie vizuala pentru cei care erau mai mult. educat.

O colectie de bestiare curioase, rase monstruoase si creaturi ciudate din tinuturi indepartate populeaza, de asemenea, Mappa Mundi. Un „Blemmye” – o creatura asemanatoare razboiului, fara cap, dar cu trasaturi faciale in piept, tine o sulita si un scut in Africa. Sunt afisati doi „Sciapods” (barbati cu un picior mare): unul in India si altul pe marginea de sud a hartii circulare. Si sunt ilustrati patru trogloditi care locuiesc in pesteri – unul care mananca un sarpe.

Multe dintre aceste fiare ciudate sunt mentionate in textele romane antice, cum ar fi Istoria naturala a lui Pliniu cel Batran. Astazi, multi oameni de stiinta, inclusiv istoricul de arta medievala Marcia Kupfer, cred ca este putin probabil ca designerii hartii sa fi calatorit vreodata in vreunul dintre locurile prezentate pe Mappa Mundi. In schimb, la fel ca povestile biblice si mitologice descrise, Kupfer crede ca este mai probabil ca aceste creaturi monstruoase sa fie pur si simplu ilustratii ale povestilor populare transmise prin Evul Mediu care, asa cum spunea ea, „reprezentau minunatia creatiei lui Dumnezeu”.

Hereford Mappa Mundi se bazeaza, fara indoiala, pe o perspectiva crestina si engleza. Hristos judeca omenirea din punctul culminant al piesei, iar o examinare recenta a lectorului superior de la Universitatea din Glasgow, Debra Higgs Strickland, dezvaluie exemple de antisemitism – ceea ce este destul de nesurprinzator, avand in vedere ca harta a fost creata in jurul erei in care evreii au fost expulzati din Anglia de catre Regele Edward in 1290.

Intr-o scena care infatiseaza povestea Exodului, patru evrei sunt vazuti inchinandu-se la un altar unde vitelul de aur este aratat ca un idol demonic care isi face nevoile. Evreii sunt etichetati „Judei” cu litere rosii, iar Strickland sustine ca singura figura evreica a carei fata este vizibila in mod clar este o caricatura stereotipa, cu „o semnificatie deosebita atribuita nasurilor si barbilor exagerate, alungite, late sau aprinse”. Intr-o alta scena, Moise este ilustrat primind cele Zece Porunci si este reprezentat cu coarne galbene.

Potrivit lui Strickland, harta prezinta o viziune cu prejudecati asupra necrestinilor care era tipica vremii si se manifesta in multe alte opere de arta din Anglia si din alte parti, desi includerea unor astfel de referinte pe o harta a lumii era destul de rar.

Astazi, producatorii hartii raman necunoscuti, dar este larg de acord ca lucrarea a fost creata de o echipa mica de designeri, spre deosebire de un singur artist. Deoarece scrierea de mana din harta este consecventa, Firman si alti cercetatori cred ca a fost etichetat de un scrib, in ​​timp ce doi sau trei artisti ar fi posibil sa fi desenat ilustratiile.

De asemenea, este un mister modul in care Mappa Mundi a ajuns sa fie de fapt la Catedrala Hereford (foto). Unii cercetatori cred ca ar fi putut fi creat in Hereford, dar mici indicii o leaga de Catedrala Lincoln din East Midlands, unde se crede ca a lucrat comisarul hartii, Richard de Haldingham. Orasul Lincoln si catedrala sa sunt, de asemenea, descrise in detalii vii pe harta, in timp ce Hereford pare sa fi fost adaugat langa raul Wye aproape ca o idee ulterioara.

Noile teorii despre harta lui Hereford continua sa dezvolte si sa divizeze savantii si istoricii. Kupfer sustine ca exista doua perspective ale lumii redate in cadrul hartii: una care arata o viziune umanista si muritoare si alta care arata o perspectiva divina.

Timp de secole, oamenii de stiinta au crezut ca caligraful hartii a etichetat incorect continentele din Asia si Europa, dar Kupfer crede ca aceasta a fost o „inventie artistica” intentionata si unul dintre multele exemple de imagini in oglinda pe harta. Potrivit lui Kupfer, viziunea noastra umana asupra lumii este infatisata corect, in timp ce viziunea lui Dumnezeu este reflectata intr-o pozitie in oglinda si inversata.

O alta teorie, potrivit lui Firman, este ca orasele, oamenii si animalele gasite in cercul hartii reflecta chestiuni pamantesti care sunt legate de constrangerile timpului; in timp ce anumite scene biblice plasate in afara cercului Pamantului – cum ar fi Judecata de Apoi a lui Hristos – sunt atemporale.

(Credit: Chris Griffiths)

Istoricul Sarah Arrowsmith spune ca Mappa Mundi ar fi fost uimitoare pentru vizitatorul mediu in Evul Mediu. Pastrata in spatele a doua usi de lemn, harta a fost ascunsa in mare parte a anului si afisata publicului doar in zilele si evenimentele speciale.

Canonicul Chris Pullin din Catedrala Hereford sustine ca Mappa Mundi ar fi fost prima reprezentare a lumii intregi pe care multi oameni medievali ar fi vazut-o vreodata. Si intr-o epoca plina de simbolism si ritualuri – de la imbracamintea purtata de oameni pana la ceremoniile religioase si civile – harta probabil i-ar fi ajutat pe oameni sa gaseasca sens si speranta in viata lor.

Desi Mappa Mundi poate fi cel mai important artefact medieval al Catedralei Hereford, nu este singurul sau. Ascunsa intr-o aripa a catedralei se afla cea mai mare biblioteca inlantuita care a supravietuit, unde 229 de texte si manuscrise antice sunt inca pastrate sub cheie in lanturile lor originale. Cartile erau bunuri rare si valoroase in lumea medievala, asa ca incepand din Evul Mediu, universitatile si catedralele din Europa au inceput sa le lege de un raft cu un lant pentru a proteja lucrarile. Astazi, biblioteca si continutul ei inlantuit sunt inca deschise publicului.

Catedrala se mandreste si cu o copie a Magna Carta. Adesea considerata fundamentul dreptului englez si primul document care limiteaza puterile Regelui Angliei si protejeaza drepturile civile, cea mai semnificativa revizuire a documentului a fost emisa de Henric al III-lea in 1217. Doar patru dintre documentele originale au supravietuit, iar una este pastrata expusa in biblioteca Catedralei Hereford.

(Credit: Chris Griffiths)

La peste 700 de ani de la crearea Mappa Mundi, zeci de mii de vizitatori continua sa se minuneze de aceasta privire fascinanta asupra vietii medievale in fiecare an. Secole de lumina lumanarilor si aratarea cu degetul au decolorat harta, dar in 2013, Mappa Mundi Trust de la Catedrala Hereford a comandat prima scanare 3D de inalta rezolutie a manuscrisului antic. Astazi, cei care nu pot vizita Hereford pot vizualiza harta online intr-o galerie interactiva care exploreaza numeroasele sale mituri, fiare si orase in detalii vii.

Cei care pot vizita sunt tratati cu unul dintre cele mai bine pastrate secrete medievale din Marea Britanie; o lume in care ciudateniile misterioase si curiozitatile mitice nu reusesc sa inspire uimire.