Oamenii sunt din ce in ce mai familiarizati cu comenzile online, in special cu cele venite din afara Romaniei. Iar China este in topul tarilor care fac vanzari la activ prin vanzarea unor produse cu ajutorul unor platforme de uz larg, catre persoane fizice sau juridice. Insa, cei care fac comenzi pentru prima data in afara tarii probabil au auzit cel putin o data de notiunea taxelor vamale. Altii s-au vazut deja in fata faptului implinit si sunt cuprinsi de o senzatie de teama, fiind nesiguri daca trebuie sa repete experienta din nou. Exista cu adevarat situatii in care nu e rentabil sa comanzi un produs ieftin si sa platesti taxe vamale exorbitante asa cum le solicita diferiti transportatori. Si mai mult decat atat, aceste taxe sunt perfect legale. Totusi, legat de aceste taxe trebuie sa stii cateva lucruri ce ti-ar putea oferi mai multa incredere in comenzile pe care le faci din afara tarii.

Asadar am pregatit cateva dintre cele mai frecvente intrebari referitoare la taxele vamale la care-ti vom raspunde astazi punctual:

Cine plateste taxe vamale?

Platitor de taxe vamale poate fi oricine, de la o persoana fizica ce a comandat un simplu produs de ingrijire, si cu precadere in cazul persoanelor juridice care cumpara cantitati en-gros.

Poti fi platitor de taxe vamale chiar si daca primesti un colet de la familie, colet care are o valoare declarata foarte mare. Taxele vamele se aplica doar pentru produsele care sunt livrate din afara UE.

Care este valoarea pe care trebuie sa o platesc?

Valoarea taxelor vamale difera in functie de transportatorul care a preluat comanda ta si cel care o livreaza la tine. De exemplu, daca comanda ta va fi trimisa prin intermediul Postei Romane, deseori taxele vamale prevat achitarea a 19% din valoarea comenzii plus 8 lei taxa de deschidere a coletului pentru verificarea continutului din pachet (analiza obligatorie pentru confirmarea marfii si a se constata ca nu faci contrabanda).

Compania de curierat DHL are in prezent cele mai mari taxe vamale, astfel ca daca valoarea comenzii tale depaseste 20-30$ ai sanse sa platesti taxe de peste 100 lei in lipsa unui cod EORI care se emite doar pentru persoane juridice care-ti permite sa realizezi plata personal, direct la banca, in contul Biroului de Vamuire.

Pot fi scutit de aceste taxe vamale?

Da, poti fi scutit de plata taxelor vamale. Exista magazine online care isi asuma decizia de a platit taxele de import astfel incat, odata ajunse produsele la tine, nu mai este necesar sa platesti din nou aceste taxe vamele

De asemenea, chiar daca comanda ta ajunge la Posta Vamala, dar coletul tau nu depaseste valoarea de 10 euro, afisand agentului vamal factura comenzii nu vei plati taxe vamale. Totusi, exista zvonuri care atesta ca incepand cu luna iunie-iulie, toate coletele venite din spatiul extracomunitar vor trebui sa suporte procesul de vamuire deci implicit, suportarea taxelor vamale.

Pentru ce tari platesc taxe vamale?

Asa cum mentionam anterior, taxele vamale vor fi platite de catre persoanele care nu se incadreaza in standardele mentionate si care primesc colete din afara spatiului European. Insa, daca comanda ta face escala intre diferite companii de curierat (de exemplu in Germania), daca compania isi asuma taxele sau daca valoarea comenzii este sub 50 euro (la comenzile din UK), nu vei mai plati taxe vamale. La toate produsele care sunt livrate din Afara UE se aplica si tva in valoare de 19%.