Ati auzit vreodata expresia: „noi suntem ceea ce mancam”? Ei bine, aceasta zicala poate avea mult adevar. In articolul de astazi vom vorbi despre alimentele care ne afecteaza negativ creierul.
Alimente proaste pentru creierul nostru
Tot ceea ce mancam influenteaza modul in care corpul nostru incearca sa mentina un echilibru astfel incat toate functiile vitale, tesuturile si organele sa fie in stare optima de sanatate, asa ca nu ratati aceasta lista de 15 alimente care sunt daunatoare pentru functionarea creierului dumneavoastra . Sa incepem!
1. Fructoza
Fructoza este principalul zahar care se gaseste in mod natural in miere si fructe (si in unele legume, precum morcovii), dar alte surse, nu atat de sanatoase, sunt zaharul comun sau de masa, zaharoza, care contine o jumatate de fructoza si o jumatate de glucoza; si siropurile de glucoza-fructoza, care sunt facute din porumb si grau si sunt folosite ca indulcitori in diverse alimente.
Fructoza are un indice glicemic (IG) mai mare decat glucoza, ceea ce provoaca hiperglicemie. Un studiu a constatat ca fructoza are un efect negativ asupra creierului nostru, deoarece afecteaza functionarea celulelor creierului si modul in care acestea stocheaza energia necesara procesarii atat a invatarii, cat si a gandurilor.
2. Alimente sarate
Alimentele sarate, cum ar fi chipsurile de cartofi, provoaca riscuri grave pentru sanatate (de exemplu, hipertensiune arteriala). De asemenea, consumul acestuia nu este recomandat pentru pierderea in greutate, deoarece excesul de sare este responsabil pentru retentia de lichide.
Studii recente afirma, de asemenea, ca sarea ne afecteaza inteligenta si ne afecteaza capacitatea de a gandi . Acesta este ceea ce explica o investigatie publicata in revista Neurobiology , deoarece dietele care contin un continut ridicat de sodiu sunt asociate cu probleme cardiace si provoaca deteriorarea cognitiva sa fie mai accelerata.
3. Indulcitori artificiali
Multi oameni inlocuiesc zaharul de masa cu alti indulcitori in cafea, crezand ca sunt produse sanatoase. Adevarul este ca consumul prelungit poate fi la fel de negativ ca si produsul pe care trebuie sa il inlocuiasca , deoarece indulcitorii pot provoca leziuni ale creierului si probleme cu capacitatea cognitiva.
Si in ciuda faptului ca acesti oameni cred ca isi fac o favoare organismului pentru ca consuma mai putine calorii decat zaharul, pe termen lung consecintele sunt la fel de daunatoare pentru organismul lor, deoarece acesti inlocuitori contin conservanti, coloranti si alte ingrediente care contribuie la aroma. sau textura si, in acelasi timp, consecinte nocive pentru sanatatea noastra.
4. Glutamat monosodic
Glutamatul monosodic (MSG) este un aditiv utilizat pe scara larga de industria alimentara, in special in bucataria asiatica, si este considerat un potentiator de aroma, deoarece sporeste nuanta altor arome. Cu toate acestea , componentele sale afecteaza negativ creierul nostru prin supraexcitarea neuronilor pana la lezarea creierului.
Desi Administratia pentru Alimente si Medicamente din Statele Unite (FDA) l-a clasificat drept aliment sigur in 1958, unele studii de laborator cu animale au aratat ca consumul acestei substante provoaca leziuni ale celulelor nervoase ale creierului. In plus, consumul excesiv de MSG poate provoca dureri de cap, oboseala sau dezorientare.
5. Cartofi prajiti
Alimentele prajite pot avea un gust grozav, dar de dragul sanatatii creierului nostru, ele nu ar trebui sa faca parte din dieta noastra zilnica. Acestea, pe langa faptul ca sunt produse cu un continut ridicat de grasimi, determina si colesterolul sa afecteze arterele . Pe termen lung, alimentele prajite ne distrug neuronii si ne afecteaza capacitatea de a invata si de a memora.
6. Zahar adaugat
Excesul de zahar este asociat cu probleme grave de sanatate , de exemplu, suprima sistemul imunitar, slabeste vederea sau contribuie la obezitate. Nu numai atat, dar consumul lui prelungit ne afecteaza creierul: provoaca probleme neurologice si dificultati de invatare si memorie.
In plus, cercetatorii au concluzionat ca participantii la experimentul lor care au consumat intre 17-21% din caloriile din zahar aveau un risc crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
7. Bauturi racoritoare
Bauturile racoritoare au un continut foarte mare de zahar. De exemplu, Coca-Cola contine aproximativ 39 de grame de zahar pe cutie de 330 de mililitri, ceea ce este echivalent cu aproape 10 cuburi de zahar. Desi consumul sporadic al acestor bauturi nu dauneaza sanatatii noastre, consumul prelungit si excesiv poate fi letal .
Pe langa efectele negative asupra creierului nostru pe care le provoaca zaharul si care au fost discutate la punctul anterior, bauturile racoritoare sunt compusi preparati care contin acid aspartic si femilamina, substante care provoaca leziuni ale celulelor creierului, tumori cerebrale si ridica aciditatea urinei. creand susceptibilitate la infectii ale tractului urinar. Pe de alta parte, diferite studii au aratat ca bauturile racoritoare usoare, cu un continut ridicat de inlocuitori de zahar, cresc sansele de a suferi leziuni cerebrale, pierderi de memorie si confuzie psihica de-a lungul anilor.
8. Mancare nedorita
Diferitele mass-media ne avertizeaza asupra pericolului incorporarii acestor alimente in alimentatia noastra, dar adevarul este ca exista tot mai mult acces la acest tip de produse. Cercetarile au aratat ca consumul sau prelungit ne afecteaza creierul si provoaca modificari chimice in acesta , cu simptome similare cu sevrajul si chiar provocand anxietate si depresie.
Mancarea nedorita devine un drog, iar abuzul acestor alimente are un efect asupra zonei de intarire si, prin urmare, asupra productiei de dopamina. Acest neurotransmitator este implicat activ in capacitatea de invatare, motivatie sau memorie.
9. Grasimi saturate
Consumul de alimente bogate in grasimi saturate a crescut in ultimele decenii, determinand o crestere a cazurilor de obezitate si a problemelor asociate cu aceasta afectiune. Cu toate acestea, cercetarile efectuate au ajuns la concluzia ca dietele bogate in grasimi saturate nu sunt doar o problema pentru sanatatea fizica . , dar provoaca tulburari de alimentatie , boli metabolice si cardiovasculare si un risc pentru dezvoltarea cognitiva, in special legat de memorie.
10. Uleiuri hidrogenate
Daca grasimile saturate sunt daunatoare, si mai rele sunt grasimile trans gasite in uleiurile hidrogenate. Expertii avertizeaza ca dietele bogate in grasimi trans cresc beta-amiloidul din creier, care este asociat cu boala Alzheimer .
In plus, un aport ridicat de grasimi trans este asociat cu contractia creierului si cu un risc crescut de accident vascular cerebral.
11. Alimente procesate si pregatite
Alimentele procesate indeplinesc majoritatea caracteristicilor negative pe care le-am discutat in punctele precedente. Contin continut ridicat de zahar, fructoza, sodiu, uleiuri hidrogenate si, prin urmare, aceste alimente pot dauna sanatatii creierului. De fapt, alimentele procesate sau pregatite afecteaza sistemul nervos central si cresc riscul de a dezvolta o tulburare neurodegenerativa precum boala Alzheimer.
12. Alcool
Alcoolul este cunoscut ca un aliment care nu ofera nutrienti, dar ofera calorii suplimentare pentru dieta noastra. Alaturi de tutun, este, fara indoiala, una dintre cele mai consumate substante si in acelasi timp daunatoare organismului nostru. Daunele cauzate de consumul excesiv de alcool sunt binecunoscute, dar recent un grup de cercetatori au identificat daunele cauzate la nivel de creier.
Alcoolul provoaca modificari in zona prefrontala a creierului , o regiune care controleaza functiile executive precum planificarea si proiectarea strategiei, memoria de lucru, atentia selectiva sau controlul comportamentului, in plus fata de alte zone legate de diferite modificari ale comportamentului sau functionarii motorii.
13. Cofeina
Sa bea o cafea dimineata la birou nu este un lucru rau, pentru ca ne poate ajuta sa fim putin mai vigilenti si sa indeplinim sarcinile cu mai multa concentrare. Acum, daca aceasta substanta este abuzata, are o latura negativa .
600 de miligrame de cofeina pe zi poate provoca dureri de cap, creste anxietatea si poate provoca diverse tulburari de somn. Excesul de cofeina poate provoca diferite consecinte, cum ar fi confuzie si mai multe probleme cardiovasculare pe termen lung si chiar accident vascular cerebral.
14. Ton
Este adevarat ca tonul este un aliment grozav pentru ca ofera o cantitate mare de proteine, pe langa acizi grasi precum Omega-3, si de aceea Societatea Americana a Inimii recomanda consumul lui de cel putin doua ori pe saptamana. Totusi , tonul obez sau tonul albacore sunt bogate in mercur , astfel incat consumul lor excesiv poate provoca o accelerare a declinului cognitiv.
15. Produse vindecate
Produsele curate precum sunca Serrano, baconul sau muschiul de porc, in ciuda aromei lor deosebite, sunt bogate in grasimi si sare. Prin consumul de produse sarate, organismul retine mai mult lichid si are nevoie de mai multa apa . Potrivit unui studiu de Medicina Militara , acest lucru poate duce la deshidratare si, prin urmare, la o scadere a functiei cognitive.