Daca ti-ai pus vreodata aceasta intrebare, ar trebui sa stii ca raspunsul se afla intr-o zona a creierului tau.

Ne petrecem aproape o treime din viata dormind. Cu toate acestea, nu suntem intotdeauna constienti de ceea ce se intampla in acel univers de vis, ciudat, fascinant, cu linii adesea suprareale, dar in care sunt inscrise semnificatii revelatoare. De ce se intampla? De ce uneori nu ne amintim de vise?

Faptul ca nu intelege sensul artei sale nu inseamna, nici pe departe, ca nu o are. Daca am comentat frecvent acest lucru, s-a datorat in esenta unei realitati foarte concrete. O mare parte din munca acestui pictor, sculptor, gravor si scenograf de neuitat a fost hranita din lumea viselor. Dali a fost un adevarat onironaut, un specialist in vise lucide pe care si le-a provocat singur in timpul somnului.

Sunt cei care au o mare capacitate de a-si aminti fiecare vis in detaliu. Altii, in schimb, au senzatia ca nu au visat nimic pentru ca memoria lor este foarte vaga, aproape inexistenta. Acest fapt, acela de a-ti aminti sau nu de vise, se datoreaza unei regiuni a creierului foarte specifice.

Din pacate, marea majoritate a populatiei nu are aceasta capacitate. Mai mult, procentul de oameni care reusesc sa-si aminteasca ce s-a intamplat intr-un vis este foarte scazut in comparatie cu cei care raman pur si simplu cu o amprenta, o senzatie, un set de imagini dezordonate si aproape fara sens. Aceasta realitate, care pentru multi poate deveni frustranta, are cateva explicatii pe care acum le vom dezvalui.

De ce uneori nu ne amintim ceea ce visam?

Raspunsul este in creierul nostru

Oamenii ne distribuie somnul -in medie- in cicluri de 90 sau 100 de minute, care la randul lor pot fi impartite in diferite etape. Este in faza REM (somnul cu miscarea rapida a ochilor) cand apar acele vise cele mai vii, cele care ne poarta in cele mai fascinante si terifiante scenarii. Acolo unde emotiile si senzatiile sunt mereu la suprafata. La fel, este de asemenea necesar sa stim ca faza REM, pe langa faptul ca este cea mai lunga etapa de somn, este si ultima. Prin urmare,  este obisnuit sa va treziti brusc si sa va amintiti doar ultimele momente ale acestei faze.

Acum, dincolo de etapele somnului, ceva ce ne spun multi neurologi este ca „creierul adormit” nu are memorie . Adica nu suntem programati sa stocam date in aceasta etapa pentru ca, aparent, nu se intampla nimic semnificativ care ne-ar putea fi de folos. Prin urmare, daca aceasta premisa ar fi pe deplin adevarata,  de ce multi dintre noi nu ne amintim ce visam si ce fac altii?

Raspunsul este oferit de un studiu recent al Universitatii Monash din Melbourne, Australia. Aceasta este o teorie care a fost deja enuntata in 2011 in revista Neuron dupa ce au fost efectuate o serie de teste cu imagistica prin rezonanta magnetica.

Cheia nu este alta decat hipocampul. Aceasta structura a creierului legata de emotiile si memoria noastra ar fi practic „de vina” ca nu ne permite sa pastram multe dintre acele vise pe care le traim in fiecare noapte. Sa vedem mai multe date mai jos.

Hipocampul si lumea viselor

Oricine crede ca atunci cand adormi pe canapea sau in pat, creierul „se opreste” complet, greseste. Nu exista o deconectare completa, dar trec intr-un alt mod de energie, ca sa spunem asa. In acest fel, una dintre ultimele structuri care trec din modul constient in cel inconstient este hipocampul.

Aceasta zona este responsabila, printre altele, de transmiterea informatiilor din memoria pe termen scurt la memoria pe termen lung.  Astfel, exista oameni care, din orice motiv, se deconecteaza de la aceasta zona putin mai tarziu decat restul, ceea ce le permite sa pastreze mult mai multe bucati din acel tesut visat . Restul, 90% dintre oameni, daca nu ne amintim de vise, este pentru ca executam acea deconectare a hipocampului in momentul precis, cea care ne marcheaza creierul pentru a putea face alte lucruri „mai importante”.

De asemenea, trebuie spus ca hipocampul ramane operational pentru alte sarcini. Pentru alte procese mai esentiale: in aceste faze de somn este dedicata cernerii informatiilor importante din cea care nu este. Stergeti datele, eliminati mai multe informatii si imagini vazute in timpul zilei, pentru a salva in memoria pe termen lung ceea ce considerati important. Este atat de concentrat pe acel proces incat rareori va acorda atentie filmului oniric in care suntem cufundati.

Pe de alta parte, si datorita unui articol publicat in revista  Neuropsychopharmacology , s-a putut observa ca persoanele care isi amintesc de obicei visele, pe langa faptul ca prezinta un hipocamp mai constient, prezentau o activitate mai mare in jonctiunea temporoparietala  (centrul de procesare a informatiilor). in creier).

Intr-un fel, am putea spune ca diferenta dintre cei care nu-si amintesc de vise si cei care nu isi amintesc se datoreaza intamplarii, a avea un creier cu un hipocamp mai activ, care este reticent sa se opreasca noaptea.

In plus, un studiu publicat in 2019 in prestigioasa jurnala Science a constatat ca anumiti neuroni care sunt activati in timpul somnului REM ar putea fi implicati in incapacitatea de a-si aminti visele. Acest lucru se datoreaza faptului ca acesti neuroni sunt responsabili de producerea hormonului MCH sau Hormonul de Concentrare a Melaninei, o substanta care, la randul sau, joaca un rol fundamental in reglarea somnului si in ritmul circadian . La fel, acest hormon este implicat si in „deconectarea” hipocampului despre care am vorbit anterior.

Daca nu ne amintim visele, ce putem face pentru a le realiza?

Sunt multi care isi doresc adesea sa poata: aminti clar fiecare vis. Este ca si cum, realizand-o, ar putea intelege lucruri despre ei insisi care la prima vedere nu sunt constiente sau evidente. Ei bine, se poate spune ca niciuna dintre tehnicile care sunt de obicei propuse pentru a realiza acest lucru nu sunt recomandate sau 100% eficiente.

Cea mai recurenta teorie este cea care ne sugereaza sa programam ceasul desteptator in cicluri de 30 sau 35 de minute. Acea trezire brusca ne-ar permite sa ne amintim visul, acelasi pe care ar trebui sa-l transcriem apoi intr-un caiet. Dupa cum este evident, singurul lucru pe care ni l-ar provoca aceasta sugestie este sa avem un somn de proasta calitate si sa nu ne odihnim asa cum avem nevoie. Nu este recomandat.

Pentru a incheia, spuneti doar ca daca nu ne amintim visele este pentru ca creierul nu le considera important. In plus, in medie, visele pe care ni le amintim sunt intotdeauna cele mai importante . Sunt cei cu o componenta emotionala mai mare si, prin urmare, cei care pot include un mesaj de interpretat in masura in care nu este posibil.