De ce casatoria este atat de dificil de sustinut? Raspunsul consta in patru surse de tensiune care sunt parti intrinseci ale societatii contemporane. In primul rand, exista o tensiune intre accentul casatoriei pe angajament si stresul societatii moderne asupra indeplinirii personale.

Casatoria de-a lungul timpului

In ziua de azi, foarte multe cupluri fac sex ca in filmele de pe adult69.ro, chiar si fara sa fie casatorite. Acest lucru nu se intampla in trecut. In secolul al XIX -lea si o mare parte din secolul XX, femeile erau asteptate sa-si sacrifice individualitatea de dragul casatoriei. Chiar si astazi, ramane asteptarea ca femeile sa aiba responsabilitatea de a face casatoria sa functioneze fie prin consiliere, fie prin sacrificiu de sine. Cu toate acestea, in multe cazuri, tensiunea devine prea mult, iar indivizii decid in cele din urma sa-si urmareasca propria fericire si implinire, mai degraba decat sa subordoneze dorintele si bunastarea lor catre o alta persoana.

In al doilea rand, tensiunea dintre accentul casatoriei moderne pe intimitate – fizic, sexual si emotional – si functiile sale sociale si economice: consolidarea veniturilor, oferirea de sustinere emotionala si ofera un cadru sigur in care copiii pot creste. Exista tendinta de a vorbi despre casatorie ca fiind esential o legatura emotionala, dar chiar si astazi, ca in trecut, casatoria creeaza o uniune economica, una esentiala, pentru majoritatea adultilor, pentru a obtine un stil de viata prosper de clasa mijlocie. Nu este surprinzator, atunci cand costurile de a trai cu o alta persoana depasesc contributia pe care o aduc, casatoria se prabuseste.

Casatoria este o realitate existentiala

Casatoria este cea mai intensa relatie din punct de vedere psihologic pe care o vor experimenta majoritatea adultilor, este inevitabil o arena pentru conflictele asupra puterii si autoritatii. Conflictele sunt inerente unei relatii in care deciziile privind finantele, sexul, cresterea copiilor si multe alte probleme trebuie luate in mod repetat. Notiunile extrem de romanticizate de unire, legaturi si colegi de suflet s-au unit se estompeaza in conflictele de zi cu zi care patrund in viata casatorita.

Cea de-a patra sursa de tensiune consta in asteptarile atasate casatoriei si eroziunea suporturilor care au ajutat la sustinerea casatoriilor in trecut: inclusiv relatii extinse de rudenie si prietenii inradacinate. De-a lungul timpului, casatoriile au devenit mai delimitate emotional si de intoarcere in interior. Tensiunile din casatoriile de astazi sunt intense. Cariera si o concentrare centrata pe copii inseamna ca multe cupluri petrec surprinzator de putin timp impreuna. Asteptarile egalitatii in roluri si responsabilitati sunt rareori realizate, mai ales dupa nasterea unui copil, cand multe cupluri graviteaza spre o diviziune traditionala a muncii. Banii pot cumpara ajutor intern pentru cei mai bogati, dar chiar si acest ajutor vine cu propriile sale sarcini.

Casatoria a supravietuit ca institutie prin adaptarea la circumstantele schimbatoare. De-a lungul timpului, casatoria conceputa ca o relatie patriarhala a facut loc casatoriei definite de companie. Casatoria ca si institutie cu roluri fixe de gen a fost inlocuita cu casatoria ca o relatie ceva mai flexibila. Cu toate acestea, asa cum am incercat sa sugerez, sursele finale de stres conjugale nu sunt individuale. Acestea sunt structurale, incorporate inextricabil in circumstantele vietii contemporane.

Un numar tot mai mare de adulti considera casnicia este o institutie invechita sau, in cel mai bun caz, un rau necesar. Dar majoritatea adultilor americani nu sunt de acord, avand in vedere ca o casatorie este cel mai profund simbol al angajamentului culturii si eliberarea de singuratate. In cel mai bun caz, casatoria inseamna ca o persoana nu intreprinde calatoria vietii singure, ci are ocazia sa-si impartaseasca bucuriile, necazurile si amintirile cu altcineva. Mai presus de toate, o casatorie de succes determina indivizii sa creasca pe mai multe dimensiuni.