Pe langa medicatia recomandata si ceaiurile de plante, o parte importanta in tratamentul litiazei renale si in prevenirea formarii unor noi calculi este reprezentata de regimul alimentar.

Rgimul nu este foarte strict, dar doza de calciu poate fi mai mica decat cea recomandata in general. Dar pentru a stabili un regim alimentar adecvat este necesar sa se determine tipul de calculi renali si compozitia acestora, pentru a preveni formarea altora noi. Majoritatea calculilor renali sunt compusi din calciu si alte minerale, de obicei o combinatie de calciu si oxalati. In unele cazuri, modificarile dietei contribuie la prevenirea formarii acestui tip de calculi.

Mai multe lichide

Consumul de lichide este cea mai importanta masura preventiva pentru toti pacientii cu litiaza renala. Lichidele previn formarea calculilor prin diluarea urinei. In general, sunt recomndati doi litri de apa pe zi, dar in cazul pacientilor care traiesc in zone mai calde cantitatea trebuie sa fie mai mare. Medicii spun cac el putin 50% din aportul total de lichide trebuie sa provina din apa, pentru ca alte bauturi pot avea alt tip de efecte. Un studiu recent arata ca apa dura de robinet creste concentratia de calciu din urina cu 50% in comparatie cu apa imbuteliata.

Pe de alta parte, apa minerala care contine atat calciu, cat si magneziu poate reduce factorii de risc pentru formarea de calculi din calciu sau acid uric. O jumatate de cana de suc de lamaie combinata cu doi litri de apa creste nivelul de citrati din urina, ceea ce protejeaza impotriva calculilor care se formeaza din calciu. In schimb, sucul de portocale nu este recomandat, deoarece creste nivelul de citrati si pe cel de oxalati din urina. De asemenea, bauturile carbogazoase contin acid fosforic, ceea ce creste riscul de formare a calculilor renali.

Mai putin calciu

Cea mai mare parte a calciului alimentar provine din lapte si produse lactate, dar si din legumele verzi. Cresterea cantitatii de calciu eliminate prin urina poate duce la hipercalcemie si, implicit, la formarea de noi calculi, in acest caz fiind recomandata controlarea aportului de calciu. Bolnavii care urmeaza o dieta cu un consum controlat de calciu trebuie sa consulte medicul inainte de a lua medicamente sau suplimente de vitamine.

Sarea si zaharul, in cantitati controlate

Cercetatorii spun ca sarea, dar si zaharul grabesc dezvoltarea calculilor din calciu sau din oxalat de calciu atunci cand sunt consumate in exces. De aceea persoanele care sufera de litiaza renala trebuie sa evite alimentele care contin cantitati mari de zahar sau sare.

Consum mai redus de carne

Proteinele cresc cantitatea de acid uric si oxalati din urina. Dietele bogate in proteine de origine animala (in special carne) au fost asociate cu aparitia calculilor renali. Proteinele din carne genereaza mai mult acid uric decat proteinele vegetale. Din acest motiv, persoanele care au avut calculi ar trebui sa evite un consum de proteine mai mare decat cel necesar in mod strict organismului.